Thor BoxSet


Mitoloji, yani köken olarak 'mitos', eskiden beri duyulagelmiş hikayeler anlamına gelir. "Eskiden burdan bir adam geçmiş, kimse bilmezmiş kim olduğunu, bütün kızları skermiş!"ten tut da "Güneşten geldiklerini söylerlermiş, 3 metre boyu 5 metre sakalı varmış!"a varan hikayeler. Bi kısım inanır bi kısım hurafe der geçer ama nesilden nesile anlatılır hep. Genel olarak sınıflayınca da; yaradılış, tanrı ve kahramalık mitolojileri diye üçe ayrılırlar. Tabii her bölgede ayrı ayrı hikayeler var, bize en yakın en çok kullanılan Arap Mitolojisi işte, cinler periler, islami etkide kalmışlar da var olayı çok aşmışlar da.

Thor, İskandinav Mitolojisi'nde geçen, 9 diyarın hükümdarı tanrı Odin'in yiğit oğlu. Thor, iri yarı, yakışıklı, tanrı neslinden geldiği için o da tanrı, gücünü çekicinden alan, bi vuruşta devleri indiren, en kötü adamları bile dize getiren, çekiciyle şimşek yönlendirme özelliği kazanmış bir karakter.


Marvel, 60'ların başında piyasanın kralı olan DC'yle yarışamayacağının farkındadır ama bir şekilde ayakta kalmak zorundadır. Bu sıralar yayınlanan Fantastic Four, Marvel'i baya ihya eder.. Sonra bir anda çizer kadrosunu geliştirir ve Hulk, Spider-Man derken DC'den görüp kahraman takımı kurmak için bir de mitolojik karakter salar ortama: Thor.. Bu rekabet iki şirketi de baya büyütür, çizgi roman piyasası canlanır. Karakter yaratımı aşamasında çok zorlanmadan, mitoloji kitaplarında yazanı alıp biraz makyajlayıp çizmişler. Ona güzel aksiyonlar düşünmüşler, koskoca 9 diyarda yaşa sonra bula bula aşkı dünyada bul mesela.. Genelde diğer taraflarda bir savaş çıkar, onlarda adettir hep gezegeni aşar, gelir dünyanın ağzına sıçarlar. Zaten Avengers takımı da daha çok bu dünya dışı mahluklarla savaşmak için toplanır. Thor'un yaratıcısı Stan Lee, yazarı Larry Lieber ve çizeri Jack Kirby'dir. Yaşadığı gezegen Asgard, baş belası kardeşi Loki'dir. Çekicinin adı Mjölnir, sevdaluğu bilim kadını Jane Foster'dır.


Gelelim sinemaya.. Marvel Studios'u kurup, Iron Man (2008) ile başladılar bu seriye. Seride Thor karakterinin bulunduğu filmler de şimdilik şunlar: Thor (2011), The Avengers (2012) ve Thor: The Dark World (2013)..

İlk film Thor (2011), Kenneth Branagh tarafından yönetilmiş. Ama daha çok efektçiler çalışıyo bu filmlerde.. Çok bi imza taşımayan, klasik bir aksiyon filmi olmuş. Kendi başına iş yaptığı için babası Thor'u sürgüne yolluyo Dünya'ya, Loki fırsat biliyo bunu, Thor geri dönüp memleketin güvenliğini sağlamak istiyo, Dünya'da Jane'le tanışıyo, yardım ediyolar ona.. Hikayesi normal, efektleri güzel, oyuncular çok tatlı: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgard, Kat Dennings, Jaimie Alexander ve tabii Clark Gregg.


The Avengers (2012)'ta ise Loki dünyaya saldırıyo, tabii hayvani bi orduyla.. Avengers takımı toplanıyo bu iş için ve Thor'u da çağırıyolar.. Bu filmin yönetmeni ise Joss Whedon.

Şimdi de Thor: The Dark World (2013) internete düştü ve izledim hemen.. Alan Taylor yönetimindeki bu filmde, zamanında Odin'in sindirdiği karanlık diyarlar tekrar güçlenmek için atak yapıyor. İşe dünya da karışacak ya, o güç yanlışlıkla Jane'e yükleniyo.. Thor, hem Jane'i hem 9 diyarı korumak için savaşıyor bu sefer, hem de Loki'yi de yanına alarak. Loki zaten bi öyle bi böyle bi karakter.. Thor da napsın yazık, kardeş işte diyo, ayıramıyo yanından..


İlk filme 8, The Avengers (2012)'a 9, ikinci filme 5 puan verdim 10 üzerinden.. Ha, bu arada son filmin DVD'sinden çıkan one-shot da kaçmasın gözlerden: Iron Man 3 (2013)'nin devamı niteliğinde 13 dakikalık güzel bir ekstra kendisi, Marvel One-Shot: All Hail the King (2014)..

Ayrıca, Oturma Grubu bir ara veremle savaşmak için Thor kılığına girmişti: Veremle Savaş..

09.02.2014

Tam 4 sene 2 gün sonra yazıyı güncelleme kararı aldım :) Son bıraktığımda en güncel filmi Thor: The Dark World (2013)'müş, ondan sonra Avengers: Age of Ultron (2015), Doctor Strange (2016)'te küçük bir rol ve sonra üçüncü bireysel filmi Thor: Ragnarok (2017).. Nisanda Avengers: Infinity War (2018) geliyor.

Thor: Ragnarok (2017)'ta emekliye ayrılan babaları Odin bombayı patlatıp gidiyor, sizin bi ablanız var çocuklar.. Hela zamanında babasıyla beraber 9 cihanda zaferler kazanmış, sonra babası tarafından fazla hırslı bulunarak sürgün edilmiş. O çıkıp geliyor ve hakkı olan tahta oturup Asgard'a hakim olmak istiyor. Thor ve Loki bu başıbozuk ablayı zapt edecekler.. Ama nasıl?! Belki Doctor Strange ve Hulk yardım edebilir.. Filmin yönetmeni Taika Waititi, Marvel Dünyasına yeni girdi. Bu filmle kadroya katılan yeni isimler de Tesa Thompson ve Cate Blanchett.. Puanım 5/10..

Bu arada Thor: Ragnarok (2017)'tan önce, Taika Waititi'nin ısınma turları olarak görülebilecek iki eğlenceli Team Thor videosu yayınlandı Marvel'ın Youtube hesabından. İşte Avengers: Age of Ultron (2015)'dan sonra Dünya'da kalmaya karar veren Thor'un, Avengers ekibinden kimse aslında onunla görüşmek istemeyince bulduğu ev arkadaşıyla zaman geçirmesini anlatıyor. Thor'un en komik tarafı Dünya dışı bi varlık olduğu için kültür uyumsuzluğu yaşaması ya, komik videolar olmuş..

11 şubat 2018