Iron Fist (2017-18)


Iron Fist (2017-18), Marvel-Netflix ortaklığındaki dizi serisinin Jessica Jones (2015-19), Daredevil (2015-18) ve Luke Cage (2016-18)'den sonraki dördüncü ayağı. Bir de kısmetse seneye The Defenders (2017)'ta grup macerası izleyip sonra onların bi sonraki sezonlarını bekliycez, böyle geçecek hayat. Bilindiği üzere bu seri Marvel'ın daha mütevazı süper güçlere sahip kahramanlarının hikayelerini işliyor. Aslında güçler mütevazı değil de düşmanlarının çapı o kadar geniş değil; dünyayı ele geçirmeye çalışmıyorlar da şehre uyuşturucu sokuyolar falan.


Danny Rand, 15 yıl önce küçük bir çocukken ailece Çin tatiline gidildiği bir sırada yaşanan uçak kazasında hayatta kalan zengin piji. Ama hayatta kaldığı 15 yıl sonra ortaya çıkıyor çünkü uçak Himalaya eteklerine düştüğünde keşişler Danny'yi iyileştirip büyütüyorlar. Yıllar sonra memleketi New York'a döndüğünde, olayların hiç düşündüğü gibi gitmediğini görüyor. Rand şirketinin başına, babasının ortağının çocukları geçmiş, yetmezmiş gibi iç mihrakların tehditleriyle kötü adamlarla iş yapar olmuşlar. Ama Danny Rand bu oyunu bozacaktır. Belki o arada K'un Lun'da eğitimini alıp Iron Fist olmasının etkisiyle baş düşman Hand'i de haklayacaktır. Hatta belki ailesinin intikamını bile alabilir yani..

Madam Gao'nun serinin diğer ayaklarında da kötü taraf olduğunu düşünürsek The Defenders'ta kime savaş açılacağı kolayca tahmin edilebiliyor. Uyuşturucu satışı işi başta olmak üzere pek çok mafyatik faaliyeti bulunan Gao, bir türlü tam yenilemiyor. Hele bu dizide saçma sapan serbest kalıyor. Genel olarak serinin diğer dizileriyle kıyaslanınca Iron Fist'in en doyurucu hikayeye sahip olduğunu düşünüyorum. Teknik olarak dört dizi de aşağı yukarı aynı kalibrede işler ama başrol hariç en başarılı oyuncu seçimi bu dizide galiba. Ayrıca en kötü jenerik de yine bu dizide; Daredevil çakması bi giriş yapılmış.


Danny Rand karakter olarak biraz Doctor Strange (2016) enerjisine, biraz da Guardians of the Galaxy (2014)'deki Peter salaşlığına sahip. Gerçi Peter'lık iki bölümde bitti, zen ustası gibi takılıyodu başta. Chi'den gelen enerji, boyutlara açılan kapılar. Tabii o boyutlara açılan kapıyı görmüyoruz, dizi bütçesi o kadar efekt görmemize engel oluyor. Ama aynı bütçe bize Jessica Henwick sunuyor. Çok pahalı bir oyuncu olduğunu düşündüğümden değil, çok tatlı, dünya malıyla ölçülmez bir gülüşü var. Kırmızılım burada.


Başrolde, Finn Jones diye, tırnak yemekten saçı kıvırcıklaşmış sarışın bi tip var. O da Game of Thrones'taki küçük prensin sinsi karısının gey kardeşi vardı ya hani, Tyrell, o işte. Jessica Stroup, Tom Pelphrey, David Wenham, Rosario Dawson ve Carrie-Anne Moss. Son iki isim serideki diğer dizilerde de karşımıza çıkan ortak karakterler.

Ve tabii bir de Ejderin Kızı Jessica Henwick; Game of Thrones'ta da oynuyor, Ellaria Sand'in kızları var ya hani, çatlak üç acem kızı, kızlardan biri işte oradaki. Adaşı Jessica Stroup da çok güzel.
Dedim zaten ya, başrol hariç çok başarılı oyuncu seçimleri bunlar.

200317


10 bölümlük ikinci sezonunu şimdi izlediğim dizi, gerçekten bazen Türk Dizisi saçmalıklarına girse de keyifli bir seyir sunuyor. İlk 3-4 bölüm hikayeye girememekten kıvranırken sonrasında güzel bir açılma oluyor ve tempo artıyor. Böyle olunca bir sonraki bölüme geçmek için tereddüt etmiyor insan, acaba biraz ara mı versem demiyor.

Danny New York'un Çin Mahallesinde, çete savaşlarının içinde, gücünü kullanmamak üzere kendini zor tutarken yanında hep sevgilisi Collenn var, onu dizginleyen, sakin kalmasını salık veren bir güzellik. Bunlar da nasıl sevgili anlamadım, bi ilk bölüm göstermelik bi giyinik seviştiler, bi de son bölüm küçük bi öpücük.. O kadar tutucu bir dizi ki, Collenn'e dövme yapılacak mesela, gittiler koluna yaptılar; hayır bişey görmek istediğimden değil, Danny'nin göğsünde kocaman, Davos'un sırtında kocaman, kıza gelince kola yap geç..


Danny'nin K'un Lun'da beraber büyüdüğü ve Iron Fist ruhunu kapıştığı öz olmayan gardaşı Davos, hakkı olanı yani yumruğu Danny'den almaya gelmiş. Onun bu gücü boşa harcadığına, kötü adamları direkt öldürülmesi gerektiğine inanmış. Bunun için de, Danny'nin şirketini yöneten Ward ve Joy kardeşlerin Joy'uyla anlaşmış, kötü tarafa çekmiş onu. O da Danny'yi etkisiz hale getirecek şizofren bir tetikçi tutmuş. Böyle bir mücadele.

Serinin diğer dizilerinde de izlediğimiz Dedektif Misty, hem Collenn'in kankası hem resmi adalet savaşçısı olarak hikayeye ortak oluyor. Kavga dövüş işlerini terkediğini söyleyip duran güzel Collenn'i Misty polis yapmaya çalışırken, Danny de Iron Fist olsun istiyor. Sonunda kızın kıymetini bilip herkes elinde ne varsa ona teklif ediyor. Bu çok güzel haber!..


30 Mart 2020