Guardians of the Galaxy (2014)


Beklentilerin çok çok üstünede çıkan bi film. İşte böyle kötü bekleyip fena değil film çıkınca daha çok seviyosun ya filmi, bu da bi taktik aslında. Belki de o yüzden çok sevdirmediler bize bu tipleri önceden, ne sağda solda reklamı vardı, ne çizgi filmini falan duydum, direk film yapıyoz dediler.. Bi de öncesi o kadar başarılı ki ne gelse beğenmeyecez diye iyice beklentiler düştü, bi izledik, baya eğlendik yani..


Annesi öldüğünde çok yalnız hisseden Peter Quill bir uzay gemisi tarafından kaçırılır. Hiç adını duymadığımız gezegenlere, galaksinin öbür ucuna falan götürülür.

Adını duymadığımız derken, Thor'da falan da hiç muhabbeti geçmeyen gezegenler.. Galaksinin hakimi olmak isteyen bi adam var, ne kadar adamsa işte, koca kafa Thanos, önceden görmüştük mesela bunu. Thor filmlerinin sonunda, devamı gibi denebilir aslında, yani Koleksiyoncu falan da var çünkü.


Neyse işte, Peter kaçırılıyor, yetiştiriliyor, sonra bunu kaçıranların elinden kaçıp, galaksinin pici oluyor Peter. Ne bileyim, değerli bi şeyler çalıp satıyor, serserilik yaparak falan takılıyor öyle. Bi küre var, en son onu bi alıyo. Meğer o kürenin peşinde başkaları da varmış, aksiyona tutuşuyolar. Yeşil bi hatun, bi kunduz ve bi ağaç.. Gerçi ağaçla kunduzun küreden haberi yok, onlar ödül avcısı, Peter'ı yakalayıp, teslim edip paralarına bakacaklar. Ama yeşil kız niyeti bozmuş..


Bunlar dövüşürken, polis geliyor, dördünü de içeri alıyor. Kız küreyi, acayipler Peter'ı, Peter da dışarı çıkmayı istiyor. Diyolar ki beraber çıkalım şuradan, küreyi satıp hepimiz yolumuza bakalım. Bi adam daha giriyor aralarına, küreyi alacak olan mavi adama kin beslemiş yıllarca.. Diyor ben de sizinleyim, siz küreyi verirken ben de intikamımı alırım o ara. Bu beşli, ekip olup, hapisten kaçıp, dışarda baya beraber savaşır oluyolar. Birbirlerini de sevmiyolar tabii..


Mizahı da bol tutulmuş, aksiyonu-efekti de eksik edilmemiş, coşulmuş da coşulmuş.. Yönetmen James Gunn, Super (2010) diye bi komedi yapmıştı, sonra Movie 43 (2013)'nin 'Beezzel'ını çekmişti. En son da işte bu, Dan Abnett ve Andy Lanning'in çizgi romanını, Nicole Perlman ile beraber senaryolaştırdı.


Peter'ı Chris Pratt; yeşil fıstık Gamora'yı Zoe Saldana; intikamcı Drax'ı Dave Bautista oynuyor.. Ağaç Groot'u Vin Diesel seslendirmiş, kunduz Rocket'i de Bradley Cooper.. Gamora'nın kötü kız kardeşi Nebula'yı Karen Gillan, gizemli koleksiyoncu abiyi Benicio Del Toro oynuyor.
Del Toro, Thor: The Dark World (2012)'ün de sonunda çıkıp bi selam vermişti, hani "Asgard'da bi tane taş var, burda kalsın" diye ona emanet ediyolardı taşı.. Bu da onlar çıkınca "Biri geldi, kaldı beş.." diyodu.. Bu filmde bi önemli taş daha geliyor ama, çok kalmıyor.. Bakalım nereye bağlayacaklar..


Nihayetinde Avengers filmlerine bu da eklendi, seriye tutundu bi yerinden.. Güzel oldu güzel, yapsınlar bunlardan.. Devam filminde muhtemelen Peter'ın babasının hikayesini öğrencez, çünkü bu kahramanlık piyasalarında önemli biriymiş galiba.. Boşa kaçırılmamış Peter oralara..

Düzeltme Poll-E'den geliyor: "Kunduz değil la, rakun :)"

kimin çektiği anlaşılmayan selfi, sinema keyfi.. 

Film, en iyi makyaj ve en iyi görsel efekt dallarında Oscar'a aday gösterildi ve imdb.com'ın Top250 listesinde.. Bakınız beklentisiz filmlikten nerelere taşındı mevzu.. Helal..

Sıralı Tam Liste: Oscar 2015

02.08.14 güncellendi 05.08.14 güncellendi 21.01.15