Game of Thrones (2011-19)


HBO'da, Nisan-Mayıs-Haziran aylarında yayınlanarak güzelim bahar günlerine kışı getiren, yılda 10 bölüm - haftada ~60 dakikayla tadını damaklarda bırakan, David Benioff ve D.B. Weiss'in yaratıcı yazarlığını yaptığı, George R.R. Martin'in seri romanlarından uyarlanan, 'Orta Dünya'da geçen taht mücadelesini kaliteli görsel ve oyunculuklarla anlatan bir dizi. Epik-fantastik hikaye edebi mecrada da halen bir sona bağlanmış değil, seri yazılmaya devam etmekte:

Game of Thrones dizisinin bir edebiyat uyarlaması olduğunu ve yazarı George R.R. Martin'in 7 bölüm olarak planladığı 'Buz ve Ateşin Şarkısı' isimli serinin ilk kitabı Taht Oyunları'nı 1996 yılında yayınladığını görüyoruz. En son geçen sene serinin 5. kitabı yayınlandı son iki kitap halen yazılmakta.


Dizi epey karışık aile ilişkileri ve üstünlük mücadelelerine sahne olmakta; Stark, Targaryen, Lannister ve Baratheon başı çeken krallıklar/aileler. Herkes, kendi halkının selameti için -sonuçta halkın yoksa krallığı kime yapacan- topraklarını korumaya, hatta geliştirmeye çalışmakta. Olayların içine girince ise tahta çıkma veya tahttakini yönlendirme çabaları görülüyor.

En başta Lannisterlarla Baratheonlar birleşip, güçlü krallık Starkların altından girip üstünden çıkıp kral babaları Eddard Stark'ı astırıyolar, güzelim aileyi duman ediyolar. Dört bir uca dağılıyor bütün kardeşler, gerek kaçarak, gerek gitmeye zorlanarak, gerek zaten uzaklardayken dağılma haberini alarak. Hepsinin amacı aynı, tekrar bir araya gelip krallığı yeniden kurmak. Düzenbazlıkla demir tahta çıkıp prens olan problem çocuk Joffrey Baratheon'ı ve arkasındakileri yok etmek.

Rahmetli Eddard Stark, küçük kızı Arya'nın kılıç talimini izlerken..

Dünyanın hakimi olma fikri bu civarlarda bu şekilde devinirken, uzak diyarlarda ise daha fantastik bir hal alıp, ejderhalı mejderhalı, gümbür gümbür gelen Targaryen ailesinin temsilcisi Khaleesi'nin kontrolündedir. Khaleesi, ordu kurup, dünya hakimi olma fikriyle yanıp tutuşur. Bu mecazi tabii, ama ejderhaların yangını gerçek.


Bunların dışında ufak topluluklar da var tabii, Koca Stark'ın karısı Catelyn Stark'ın ablası olan Lysa Arryn'in krallığı, ondan sonra Jon Snow'un da üyesi olduğu kargalar var, hatta bi ara Jon'un ellerine düştüğü PKK'lılar var, sonra hisli küçük Stark'ın yardımına koşan Çingeneler var... Var yani böyle zaman zaman yeni kabileler, gruplar, ülkeler çıkıyor karşımıza. Ama genel olarak bizim büyükbaşların etrafında dönüyor hikaye.


Bu minvalde ilerliyor dizi.. Dünya çapında üne kavuşup 'en çok izlenen' olan diziden bazı isimler:

Sean Bean - Eddard Ned Stark
Michelle Fairley - Catelyn Stark
Kit Harington - Jon Snow
Sophie Turner - Sansa Stark
Maisie Williams - Arya Stark
Richard Madden - Robb Stark
Nikolaj Coster-Waldau - Jaime Lannister
Peter Dinklage - Tyrion Lannister
Lena Headey - Cersei Lannister-Baratheon
Mark Addy - Robert Baratheon
Jack Gleeson - Joffrey Baratheon
Emilia Clarke - Daenerys Targaryen (Khalessi)
Jason Momoa - Khal Drogo
Liam Cunningham - Ser Davos Seaworth
Iain Glen - Ser Jorah Mormont
Aidan Gillen - Petyr Baelish
Alfie Allen - Theon Greyjoy
Rory McCann - Sandor Clegane
Natalie Dormer - Margaery Tyrell
Rose Leslie - Ygritte
Sibel Kekilli - Shae


Baya kalabalık kadro. Kamera arkası da baya kalabalık çalışıyor. Dizi çok farklı mekanlarda -dünyanın diğer ucu gibi- setler kurularak çekiliyor. İrlanda, Malta, Hırvatistan, İzlanda ve Fas'ta yapılıyormuş çekimleri. Yapım aşaması diğer dizilere göre daha meşakatli duran dizi, sanırım biraz da bu yüzden senede on bölümle yetinmek zorunda bırakıyor bizi.


Bu şekil bir tanıtımın ardından, dizide daha evvel sinirime dokunan arak sahneler bulduğumu yazmıştım. Meraklıları için, mesela Caligula (1979)'daki cezalandırma sahnesi, Schindler's List (1993)'teki sahneyi olduğu gibi indirme ve 2 Fast 2 Furious (2003)'taki işkence sahnesi..

Ama bence böyle şeyler yapmasınlar ya, denk gelince hakkaten rahatsız ediyor. Benden başka bunları fark edip ağızlarına sıçan olmuş mudur bilmiyorum ama İngilizce'm yetse ben burdan sayardım. Bu sahnelerden sonra insan diziyi izlerken ister istemez arak arıyo artık.

Bazı arkadaşlar dizide hep savaş konuşulup hiç savaşılmamasından şikayetçi oldu. N'apalım, tarz meselesi dedik konuyu kapattık. Ayrıca üçüncü sezon bende de ufak bir hayal kırıklığı yarattı ama dörtten umutluyum. Nisan gelse de kış gelse.

12.10.13