Kuzu (2014)


Yazan yöneten Kutluğ Ataman; nerden baksan ilginç bi herif bu, çok uzak olmayan bi zamanda bütün filmlerini izleyip, Kutluğ Ataman Sineması üzerine konuşmak, yazmak isterim. Kuzu (2014) da Ataman'ın son filmi, Antalya ve Berlin'den ödüllerle dönen, başrolü Nesrin Cavadzade'nin oyunculuğuyla falan öne çıkan film. Aslında birkaç tane daha efsane başarılı oyuncu vardı filmde ama Azeri kökenli Cavadzade güzelliğinin avantajıyla çok konuşuldu.. Konuşulmuştu.. Ta ne zamandır izlemek istediğim ama bir türlü denk getiremediğim filmdi..

Bilen bilir, İstiklal Caddesi'nin Tünel ucunda, Şişhane metro girişinin yanında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi var. Üç sene evveldi galiba, çok sık giderdim buraya, İlber Ortaylı'nın tarih konuşmaları, efendime söyliyim bilmemkimin söyleşileri; Nuri Bilge Ceylan'ın bütün filmlerini falan izledim hep burda.. Hala yapılıyor etkinlikler fakat eskisi kadar zaman ayıramıyorum.. Bu filmin afişini görünce, iş çıkışı damladım hemen.. Çok da makul bilet fiyatıyla girip vizyondan düşmüş filmleri falan izleyebiliyorsunuz.. Bi film geliyor, bi hafta oynuyor, tek salon, günde üç seans..


Televizyonda falan da gösterildi sanırım bu film, Vedat (Özdemiroğlu) Abi izlerken denk gelmiştim sonuna.. Tren garı sahnesi, uzun süren geniş plana kıl olup, "Çeksene yakın yakın, güzelim kız duruyor orda, mahrum etme seyirciyi güzellikten" demişti.. Hemen arkasından gelen mezbaha sahnesinde, yerde dans eder gibi kıvrılan hortum detayına hayran kalmıştık beraber, finali böyleydi filmin.. "Güzel film, denk getir, izle mutlaka bi ara" demişti film bitince.. Ahanda izledim..

Abla kardeş diyalogları, köylük yerde bile komşulara karşı havalı olma durumları, erkek halin kadın cisme karşı koyamama sorunsalı ve asıl adam gibi baba olamama, çocuklarına sevgisini gösterememe belki de hiç sevmeme salaklığı.. Erzincan'ın bi köyünde, bi çekirdek aile merkezli ama güzel yan tiplerle süslenmiş doğal ve acayip bir hikaye..

İsmail ve Medine'nin iki çocuğu var: Vicdan ve Mert. Mert sünnet olacak, annesi istiyor ki oğluna ufak da olsa bi düğün yapılsın, bi kuzu kesilsin, komşulara ziyafet olsun.. İsmail diyor ki, "Para mı var kadın sus hele".. Vicdan da birkaç yaş küçük kardeşine güya şaka ediyor, korkutmak için, "Babamın kuzu alacak parası yok, seni kesecek, seni kurban edecek" diye anlatıyor.. Hem annesi de "Tatlı kuzum" falan diye sevince Mert iyice kıllanıyor.. Küçük Mert'in kurban edilmekten korkup, kuzu bulmaya çalışması, çatlak ablasının sanatçı olmak istemesi, annesinin komşulara "Düğün yapcaz da düğün yapcaz" demesi, babasının kazandığı üç beş kuruşu karıya kıza yedirmesi.. Ve İlginç final..


Oyuncular: Nesrin Cavadzade, yeni keşif falan değil, Dilber'in Sekiz Günü (2008) onu zaten meşhur etti öncesinde; Cahit Gök, Sıla Lara Cantürk, Mert Taştan.. Bu çekirdek aile haricinde, Taner Birsel, Güven Kıraç ve Nursel Köse var..

Güzel film, ha öyle çok bi numarası yok, on üzerinden beş verdim filme ama izlenir yani.. Hatta özellikle imkanı olan direkt gitsin bu hafta Tarık Zafer'de izlesin bak.. Film youtube'da falan da var ama sinemada izleme fırsatı gelmiş bak ne zaman sonra, kaçırmayın.. Hele banyo sahnesinde Cavadzade'yi mutlaka görün.. Verdim odunu, sıkıysa izlemeyin şimdi..


130416