The Hunger Games BoxSet


Suzanne Collins'in çoksatan roman üçlemesinden uyarlanan dörtleme film. İlk kim başlattı ya bu son hikayeyi iki parça yapmayı; tamamen ticari kaygı, başka bi şey değil. Harry Potter, Twilight falan hep yaptı.. Bu arada, dikkatinizi çekeyim popüler kültürün kilit taşı olan, bahsettiğim bu filmlerin ortak noktası hanım yazar orijini. J.K. Rowling, Stephenie Meyer ve Suzanne Collins; bu vesileyle beş gün gecikmeli olarak Kadınlar Günü'nü kutlamış olayım. Zaten öyle tam zamanında kutlamayı sevmiyom ben, duyarlı gibi görünmemek için, daha sonra içimden gelince kutlarım; özel günlere tavrım budur.. Hatta şimdi aklıma geldi, Divergent seirisi var, yine üçleme dörtlendi bak; ve yine hatun kişi, Veronica Roth yazmış..


Hunger Games, başka bir dünya yaratmış olduğu kabul edilen ama insansı sorunların yine var olduğu bir sistemi anlatıyor. Dünya dediğimiz aslında büyüklüğü hakkında bir fikir verilmeyen yaşam alanı, kolonilere ayrılmış, merkez Capitol'den askeri baskıyla yönetilen halk anlatılıyor. Capitol'de ekmek elden su gölden yaşayan sosyeteyi eğlendirmek ve kolonilere hükmetmek için her sene oyunlar düzenleniyor: Açlık Oyunları. 12 Bölge var işte, her bölgeden bi kız bi erkek oyuncu ya gönüllü oluyor, ya zorla alınıyor. Oyun alanına bırakılıyor ve bir kişinin hayatta kalması amaçlanan oyun başlıyor. Capitol de izleyip eğleniyor bununla.


The Hunger Games (2012) / yönetmen: Gary Ross
The Hunger Games: Catching Fire (2013) / yönetmen: Francis Lawrence

Esas kızımız Katniss, kurada çıkan kardeşinin yerine gönüllü oluyor. Katniss, erkek Fatma tabir edilen kızlardan, avcı, güzel ok atıyor falan.. Duygusal, kavga dövüşle hiç işi olmaz Peeta ile beraber bölgesini temsil edecek oyunlarda. Delikanlı kızımız oyunlar sırasında sisteme kafa tutmayı ihmal etmiyor. Mecbur kalmadıkça öldürmüyo kimseyi, en son Peeta'yla kalıyor, öldürmüyor, aşık oldum diye yalan söylüyor. Capitol'ün diktatörü Başkan Snow, sevimli görünmek için tamam diyor. Ama sinir oluyor Katniss'e. Sonraki sene oyunlardan normalde muaf olması gereken Katniss, yeni düzenlemeyle, şimdiye kadarki şampiyonların kapışacağı oyunda yine sahnede. Yok, ölmüyor yine, yetmezmiş gibi sistemi bozup, mavi ekran verdiriyor, kaçıyor, ayaklanma başlıyor.


The Hunger Games: Mockingjay Part 1 (2014) / yönetmen: Francis Lawrence
The Hunger Games: Mockingjay Part 2 (2015) / yönetmen: Francis Lawrence

İkiye bölünen final hikayesi de, bundan sonraki ayaklanma ve devrim sürecini anlatıyor. Şimdiye kadar gizli çalışan 13. Bölge ortaya çıkıyor, meğer devrim zaten planlanmış, Katniss itici güç oluyor ama. Ayaklanmaya destek bulmak için Katniss devrimin reklam yüzü oluyor. Baştan beri sembol edindiği Alaycı Kuş, devrimin de işareti oluyor.


Gary Ross'un açtığı yolda gösterdiği hedefe durmadan ilerleyen Francis Lawrence, şarkıcılara klip işiyle başlayıp, Constantine (2005) ve I Am Legend (2007)'ı yöneterek kariyerini şekillendirmiş. Film, Capitol'deki yaşam tarzıyla, kostüm ve makyajlarla hikayeyi gerçekten ayırır, yoksa kavga dövüş, diktatörya normalde olan şeyler yani, gerçi o kostümler falan da nerdeyse normal di mi bazen.. Şu alevli kostümleri de çözersek aşırı şekilli dolaşırız sokakta..


Devrim ve devrimcilik anlayışına, kendi fikir ve yorumlarıyla yaklaşan hikaye, gayet de izlenesi bi macera olup çıkıveriyor. İlk iki film gayet güzel bir tempodayken, son iki filmin tek film olmamasına üzüldüm. Ne de güzel olurmuş, çok sünmüş bu haliyle, başta bahsettiğim diğer seri filmler onu ayarlamışlardı en azından. Filmlere puanım sırayla, 7-7-5-4.. Kadrosu da hikayesi kadar ilginç ve çekici olan filmde: Jennifer Lawrence, Stanley Tucci, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Willow Shields ve Thor'un kardeşi Liam Hemsworth.. Hadi bunları geçtim, Philip Seymour Hoffman (rahmetli), Julianne Moore; hele hele Jena Malone ve Natalie Dormer..

Ha, Dormer demişken, şunu da şöyle koyim de meraklısı arasın bulsun öncesini :)


130316

Bu da yazının video hali: Film Şeysi / Hunger Games..