Sarmaşık (2015)


Tolga Karaçelik yönetimindeki film yılın efsanelerinden oldu, bu sene zaten Türk sineması için çok hareketli geçti, coşuldukça coşuldu. Geçen aydan beri başka sinema bas bas bağırıyor, izle artık diyordu, sonunda oldu. Beyoğlu Pera sinemasında, tam da Abluka (2015)'yı izlediğim salonda, tam da aynı koltuktan izledim filmi.


Bir gemi yola çıkacak, personel eksiği var, ayarlanmış hemen üç kişi, katılıyorlar gemiye: Alper, Cenk ve Kürt. Denizci kökenli olmayan bu üç kişi belli sebeplerle karadan kaçıp denize sığınmış, bambaşka karakterleri gibi bambaşka dertleri olan adamlar. "Cıgaracı cıgaracıyı gözünden tanır" deyip, Cenk, Alper'le kaynaşıyor. Ne hikayeler ne hikayeler.. Kaptan anlıyor bunların alemci tipler olduğunu, göz hapsinde tutturuyor. Bu arada birkaç aydır doğru düzgün maaşlarını alamayan çalışanlar huysuzlanıyor iyice, kaptanın da bir elinde telefon şirketle iletişimde. Sonra armatör iflasını veriyor ve gemiyi açık denize demirliyorlar. Gemi satılana kadar altı kişinin kalması lazım deniyor, bizim bu çömezler ve İsmail, Nadir ve Beybaba Kaptan kalıyorlar. Süre belli değil ama duracaklar ve satıştan sonra bekleme parası alacaklar hesabıyla..


Koca gemide, baş başa kalan altı kişi arasındaki ast-üst kavramı, insan idareciliği ve harman kalma vakası.. Cenk'in başı çektiğini düşünebileceğimiz problemlere tepki verişler ve akabinde huzursuzluğun artması.. Hatta yavaş yavaş delirmeler.. Çok muhtemel ve çok gerilimli hikaye. Filmi izlerken, tarzı hakkında o kadar çok gelgit yaşadım ki, bi ara baya komedi filmi gibi, bi ara korku filmine bağlıyor, zaten üç kısımdan oluşuyor..


Teknik anlamda yeterli imkanlara sahip olunduğu görülen filmin görüntü kurgusundaki acemilik dışında çok hata yok. Özellikle başlarda, ekrana çıkan bir sürü yazının okunma süreleri ve okunurluğu hesaplanamamış. Bi ara Herman Melville falan yazdığını gördüm orada ama tam ne yazıyordu hiç okuyamadım.,
Tabii ki Nadir Sarıbacak performansı efsane yaratıyor yine, senaryo desen muhteşem, diyaloglar falan.. Film Adana Altın Koza'da En İyi Yönetmen ve Oyuncu; Antalya Altın Portakal'da En İyi Film, Yönetmen, Senaryo ve Oyuncu ödüllerini toplamıştı.. Ona göre yani.. Puanım 8/10..
Yalnız doğallığından kaynaklı aşırı küfür içeriği televizyon seyircisini üzer, çok bipli veya hiç gösterilmeme durumu var yani, sinemada izlenecek film, son şanslarınızı değerlendirin hadi..

120116