Abluka (2015)


Abluka (2015), Venedik'te Jüri Özel Ödülü dahil üç ödül, Adana 22. Altın Koza'da Yılın Filmi dahil altı ödül aldı, Malatya keza, ödüller; varsa kaçırdığım teessüf ederim. Ödül verilmeyecek film de değil hani ama Antalya 52. Altın Portakal'da adı hiç anılmadı, nedeni neden?!.


Film, Emin Alper'in Tepenin Ardı (2012)'ndan sonraki ikinci filmi, o da güzel filmdi bu da güzel film. Hikayeciliğin yanında teknik başarısıyla da öne çıkan Abluka (2015)'nın görüntü yönetmeni Adam Jandrup, kurgucusu Osman Bayraktaroğlu. Öne çıkan rollerde Mehmet Özgür, Berkay Ateş, Tülin Özen isimleri var. Tülin Özen çok güzel kadın.


Kadir hapisten şartlı tahliyeyle çıkıyor, devlet ona bi iş ayarlayıp yeni bir hayat kurmasını sağlayacak. Sessiz sakin, işinde gücünde bir adam olan Kadir Abi'ye çöpten kağıt toplayıcısı süsü çekilip, zimmetlenen mıntıkadan havadis taşıma görevi veriliyor. Casus ediveriyolar garibanı. Sokak köpeklerini itlaf işiyle uğraşan Ahmet, Kadir'in kardeşi. Ahmet'in karısı çocuklarını alıp kaçmış evden, Ahmet ayrı perişan, Kadir ayrı perişan. Kadir'in yerleştiği dairenin alt katındaki Meral-Hamza çifti, nerdeyse her mahallede olan dehşet iyi yürekli insanlardan, iki dilim ekmeğinin birini komşusuna verir ya hani, öyle.


Yaşadıkları mahalle, terörist karargahı olabilecek bir yer. Kadir ve benzeri adamlara çöp aratmaları da o sebepten, eğer çöpte kimyasal atık bulunursa, demek ki bu civarda bomba yapılıyor, araştıralım demek için. Casusluğu da bu yani. Ama Kadir ne iş yapsa tam yapan bir adam, güzel güzel raporlar hazırlıyor falan.. Öte tarafta kardeşi Ahmet iyice kafayı yiyor, akabinde Kadir olan aklını da casusluk işinde yitiriyor.


Bi yerde okudum, çok hoşuma gitti: Bu filmde herkesten bi şey var falandı ya tam hatırlayamadım şimdi ama güzel laftı. Etkili film, o kaosun ortasında Kadir Abi'nin yavaş yavaş delirmesini izliyoruz. Ahmet de güzel deliriyor. Valla şöyle bi bakınca biz de güzel deliriyoruz, biraz bakabilirsek kendimize görecez..

Filme puanım 8. Zaten az yerde oynuyor, hadi ertelemeden sinemada izleyin.

09.12.15