The Fall (2006)


Bir tavsiye üzerine izlenecekler listeme giren, nerden baksan 2 aydır da o listede duran bir film. Sonunda izledim ve buyrun sizde izleyin diyebiliyorum.

İşin içinde iyi oynayan çocuk varsa zaten dramkare bir film oluyor, dram kere dram manasında. Doğallıktan mıdır nedir, gülüyolarsa çok gülüyolar, ağlayınca aşırı ağlıyolar ya.


Meyve bahçelerinde portakal toplarken ağaçtan düşüp kolunu kırdığı için iyileşene kadar hastanede yatması istenen bir kız çocuğu; Alexandria ve hastanede tanıştığı bir başka hasta olan, kalbi kırık Roy Walker.
Roy, filmlerde aktörlerin beceremediği atlama-zıplama-dövüşme-düşme gibi pek çok işi halleden bir dublör. Son işinde yediği bir kazıktan mütevellit hastanenin kalbi kırılanlar koğuşunda gözetim altında tutuluyor. Roy, Alexandria'yla bi anlaşma yapıp, Roy'a uyumasına yardım edecek ilaçları getirirse Alexanria'ya hikayeyi anlatmaya devam edeceğini söylüyor. Ne hikayesi? Bir kahramanlık hikayesi... Kötü adamdan intikam almak için kaderin bir araya getirdiği beş adamın hikayesi...


Yönetmenliğini İndiyın Tarsem Singh'in yaptığı filmin senaryosu, Bulgar şair-yazar Valery Petrov'un 81'de yazdığı 'Yo Ho Ho' isimli tiyatro metninden uyarlanmış. Rolün küçüğü büyüğü olmaz ama çok gözüken oyuncular: Catinca Untaru, Lee Pace ve Justine Waddell... Tarsem Singh, yeni Superman Henry Cavill'li Immortals (2011)'ın yönetmeni; Lee Pace ise Hobbit serisinde Elf Kral Thranduil rolüyle bilinir meraklısına; Hemşire Evelyn rolüyle izlediğimiz Justine Waddell ise güzel bir kadın olmakla beraber çok popüler bir işi yoktur, sadece bilen bilir.


Yer yer duygusal ama zekice işlenmiş bir hikaye. Normalde duygular karışınca işin içine zeka arka planda kalır ya, bunda olmamış. E tabii zeka işi olunca, mizah kaçınılmaz oluyor. En sevdiğim sahne ise: Havuzda epey yumruktan sonra 'Red Bandit' kontrolü ele geçirip bi tane vuruyor sonra kızın isteğiyle kavga bitiyor da kötü adam sadece bir yumruk yediğiyle kalıyor sanıyorsunuz da tam o nokta da kader işe karışıyor ve mükemmel düşüş. Çok tatlı intikam.

Filmi tavsiye eden değerli arkadaşım Sinemcim'in de doğum günü bugün, burdan da kutladım gitti. Tıpkı filmdeki kız gibi Sinem de kolunu bacağını kırma konusunda uzman sayılır. Ayrıca böyle acayip şeylere bayılır. Ondan bana benden size tavsiye..


07.11.2013