Hobbit BoxSet


J. R. R. Tolkien'in 1937'de yani Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi'nden yaklaşık 20 yıl önce yayımlanmış bir orta dünya hikayesi olan The Hobbit, yine Peter Jackson yönetiminde seyirciye sunuldu. Yüzüklerin Efendisi'nden 10 yıl sonra.. Yalnız bu yeni serinin ilk seriden iyi olmadığı sadece benim değil çoğunluğun görüşü..

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)
The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Yüzüklerin Efendisi'nde, Bilbo Baggins'in, yok edilmesi için yüzüğü Frodo'ya vermesinin gerekmesiyle başlamıştı macera. Sihirli bir yüzük vardı ve kötü güçlerin eline geçmeden yok edilmesi gerekiyordu. Elf'li, Ork'lu, Cüce'li, Hobbit'li, Büyücü'lü ve Gollum'lu bir macera. Şimdiye kadar yapılmış en iyi filmler listesinde üst sıralardaki yerlerini almıştı üçlemenin her bir filmi. Her filmin senaryosu aynı adı taşıyan kitaptan hazırlanmıştı.

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)
The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)


Yüzüklerin Efendisi macerasının öncesi olan ve The Hobbit adıyla tek cilt olarak yayımlanan kitapta, yüzüğün Bilbo tarafından bulunup saklanmasına sebep olan Erebor'un kurtuluşu'nun hikayesi işleniyor. Erebor, Cücelerin yaşadığı dağ; dağın içi oyularak kurulan bir krallık. Özelliği ise büyük bir altın kaynağı olması.. Günün birinde altınlara zaafı olan Smaug isimli ejderha dağa saldırıp, cüceleri kovup oraya yerleşiyor. Pek savaşçı olmayan Hobbit ırkı dışında Elfler, Orklar, İnsanlar ve Cüceler aşırı savaşçı.. Kah onurları kah altınları için.. Smaug'un himayesindeki o dağı tekrar alması gereken Cüceler, Büyücü Gandalf ve Hobbit Bilbo'yla aleme dalar..


Tolkien'in tek kitapta anlatmayı uygun gördüğü hikayeyi, Yeni Zelandalı yönetmen Peter Jackson üçleme olarak filme çekiyor. Allahtan tek açıklaması daha fazla para kazanmak değil.. Zaten her biri 3 saate yakın olan seri 3 filmle anca anlatılabilmiş..


Seride Gandalf'ı Ian McKellen oynuyor. Bilbo Baggins'i Martin Freeman, Cücelerin kralı Thorin'i Richard Armitage oyunuyor. Ayrıca makyajsızken bile Hobbit olan Elijah Wood da serinin başında azıcık Frodo'yu oynuyor. Gelelim Elflere, Tauriel rolünde Evangeline Lilly, Legolas Orlando Bloom ve Galadriel Cate Blanchett ve Saruman Christopher Lee.. Öbür seride bi tek Thorin yok bu ekipten..

Bu arada Gollum'u ne zaman görsem Steve Buscemi geliyor gözümün önüne, Andy Serkis ama doğrusu. Serkis aynı zamanda Hobbit serisinin ikinci yönetmenliğini de üstlenmiş. Jackson'ın sağ kolu yani.


Peki teknik anlamda nedir durum, uzman görüşü alalım.. Her sene Oscar adaylığı elde eden seri hiç kazanamadı ama yine de o kategoride öne çıktığı anlamına gelir o di mi?!
-The Hobbit: An Unexpected Journey (2012): En iyi saç-makyaj, en iyi görsel efekt, en iyi prodüksiyon..
-The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013): En iyi görsel efekt, en iyi ses kurgusu, en iyi ses miksajı..
-The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014): En iyi ses kurgusu..

Özellikle ilk filmde -'fırtına savaşları' mı ne öyle bi şey demişlerdi filmde- o sahnede, akademik seviyede genel jeoloji sunumu izledim, beğendim. Hani, dağlar vücuda geliyor da savaş ediyorlar..


17.12.12