Fast & Furious BoxSet


Bir dergide sokak yarışlarıyla ilgili yayınlanan bir makaleden esinlenip yaratılan hikaye Gary Scott Thompson ve arkadaşlarının yazdığı senaryoyla beyaz perdeye taşındı.
Rob Cohen'in yönetmenliğini yaptığı The Fast and the Furious (2001), sokak yarışçılarından oluşan ve hırsızlık yapan bir çetenin peşine düşen polis Brian O'Conner'ın, çeteye sızıp Dominic Toretto ve arkadaşlarını yakalama çabasını anlatır. Bol bol yarış arabası, latin hatun poposu ve rep müzik eşliğinde bir aksiyon filmi.
Başrolleri Vin Diesel ve Paul Walker paylaşıyor. Letty'yi Teksaslı Michelle Rodriguez; Mia'yı da Jordana Brewster oynuyor.


2 Fast 2 Furious (2003)'ta, Brian'a, daha önce içeri tıktığı Roman (Tyrese Gibson) ortaklık ediyor. Monica Fuentes rolüyle de Eva Mendes dahil oluyor kadroya. Ayrıca bir de küçük kafalı, çekik gözlü, sevimli yarışçı Suki rolüyle Devon Aoki var. Bu filmin yönetmenliğini de John Singleton yapmış. Dom (Vin Diesel) falan yok bu filmde, Brian'ın bambaşka bi macerası bu..


The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)'te, O'Conner da yok.

Tokyo'da geçen bambaşka bir hikaye. Lucas Black ve Nathalie Kelley'nin başrollerde olduğu filmin senaryosunu Chris Morgan yazmış yönetmenliğini Justin Lin üstlenmiş. Lin-Morgan ikilisi, sonraki üç filmde de beraber çalışacak. Zaten Tokyo'dan sonra ilk filmdeki kadroya dönüp oradan devam etmeye karar verdiler. Aslında bu film hiç seriden sayılmasa da olur ama işte..

Bu filmdeki Han (Sung Kang) serinin devamında da yer alıyor. En sonda Dom bi girip sıradaki filmin tüyosunu veriyor..


Fast & Furious (2009), Dom'un Dominik Cumhuriyeti'nde tanker soygunu sahneleriyle başlar. Yeni bir ekip kurmuştur ama bu soygunu polislerin dikkatini çeker. Ayrıca sevgilisi Letty de öldürülmüştür ve Amerika'ya dönmek zorundadır. Brian da bu arada FBI ajanlığına devam eder. Yine yolları kesişir. İlk filmdeki hale gelmiş bir ana kadro.. Ve ayrıca Gal Gadot ve Sung Kang.. Gal, Gisele karakteriyle hem seriye hem sinema alemine giriş yapıyor, ilk oyunculuğu..


Bu filmden sonra Vin Diesel'in yazıp yönettiği ve bir nevi Letty'yi anmak için yapılan 20 dakikalık bir kısa film var: Los Bandoleros [2009].. Filmde Diesel, Rodriguez ve Kang var sadece..

Fast Five (2011), ekibin toplanıp Rio'yu dağıtmasını anlatıyor. Artık araba aksiyonundan çıkıp polisiye aksiyona dönmeye başlıyor seri. Kadroya koca devlet adamı Hobbs olarak Dwayne Johnson'ı da dahil ediyorlar. Rio'nun mına koyuyorlar..


Furious 6 (2013)'da, dünyanın parasını cukkalayıp Amerika dışında bir yerlere dağılıyor ekip. Her şeyleri var, Mia'yla Brian'ın çocukları olmuş falan. Herkesin keyfi yerinde. Durduk yere Hobbs çıkıp geliyor Dom'un evine. Diyor ki "Senin Letty ölmemiş. Bize yardım edersen Letty'yi de kurtarırsın. Ayrıca hadi af da vereyim size Amerika'ya giriş çıkışınız da benden." Bizimkiler topluyor yine ekibi.

Bu filmde de Gisele rolündeki Gal Gadot ölüyor. Han'la, Tokyo'ya yerleşme planları yapmışlardı tam da. Bu filmin sonunda Jason Statham'ı gördük, sonraki filmde ben de varım diyor ve yeni kötü adamımız olacağını müjdeliyor Statham.


Furious Seven (2015), yine Chris Morgan'ın yazdığı senaryoyu bu kez efsane Saw (2004)'un yönetmeni James Wan çekiyor. Vin Diesel'in de yapımcıları arasında olduğu film için 250 milyon dolar bütçeli bi iş olacak deniyordu ama daha ucuza halledilmiş galiba, 190 milyon gözüküyor açıklanan rakamlarda.

Kadroda, Vin Diesel, Paul Walker, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Dwayne Johnson, Kurt Russell, Elsa Pataky, Gal Gadot, Sung Kang ve Game of Thrones'un Missandei'si Nathalie Emmanuel..

Bu filmin çekimleri sırasında, 2013'ün sonlarına doğru Paul Walker trafik kazası geçirip hayatını kaybetmişti. Yarım kalan film için makul bir süre sonra devam etme kararı alındı, Walker'ın kalan sahnelerinde de ikiz kardeşi oynadı. Film, Türkiye'de en çok kazanan yabancı film unvanını 32 milyon TL ile ele geçirdi. Küresel çapta da 1.5 milyar dolar.. (Bu arada küreselde lider Avatar (2009), 2.7 milyarla..)


08.09.13 güncellendi Eylül 2015