Argo (2012)


Oscar adayı filmler listeme 3. sıradan giriş yapan Argo (2012), aynı zamanda filmin başrolü olan Ben Affleck tarafından yönetilmiş. Bu film Affleck'in 3. uzun metraj yönetmenliği olurken, aynı zamanda sıradan bir aksiyon filmi olmaktan pek ileri gidememiş. Bu sene 7 dalda Oscar kovalayacağını görünce şaşırdım.


Joshuah Bearman'ın 'Escape From Tehran' makalesinden -yani yaşanmış bir olaydan- Chris Terrio'nun uyarladığı senaryo 'en iyi uyarlama senaryo' ödülüne aday gösterildi. Diğer adaylıklar şöyle: en iyi film, yardımcı erkek oyuncu, kurgu, film müziği, ses miksajı ve ses kurgusu. Filmin 'en iyi yardımcı erkek oyuncu' adayı Alan Arkin olurken, dükkanının fotoğrafının çekilmesine fena sinirlenen bir İranlı çarşı esnafını oynayan -Kurtlar Vadisi'nin Abuzer Kömürcü'sü (bkz: zürriyetsiz)- Afganistan doğumlu Muhammed Cangören, kendisine verilen ufacık rolle bile dikkatleri çekmeyi başarıyor.

Filmin konusu kısaca şöyle: İran'da ki ABD Büyükelçiliği'ne saldırılıyor, çalışanlarından altısı Kanada Büyükelçiliğine sığınıyor. Ve CIA de, İran'da mahsur kalan vatandaşlarını kurtarmak için bir çözüm yolu arıyor. Ajan Tony Mendez (Ben Affleck), Kanadalı film yapımcıları gibi gidip, oradaki vatandaşlarını da ekipten gösterip daha sonra hep beraber dönebileceklerini düşünüyor. Bu gizli operasyon için yapım şirketi ayarlanıyor, tanınmış oyuncu ayarlanıyor ve tabii ki senaryo ayarlanıyor: Argo. (Bu film için "Hollywood'un aslında ne işe yaradığını gördük" gibi yorumlar yapıldı, ne alakaysa.)


Küçük bir kısmı da İsatnbul'da geçen ama aslında büyük bir kısmı için şehri kullandıkları (İran sokakları da burda çekildi) ve dediğim gibi aslında çok da büyük bir numarası olan bir film değil, sıradan bir aksiyon/dönem (80'ler) filmi. Tamam, o en sondaki gerilim sahnesi baya hoş olmuştu ama bu kadar büyütülmesine anlam veremedim. Hatta dün gece Golden Globe'da 'en iyi film' ve 'en iyi yönetmen' ödüllerini almış, yine şaşırdım.

14.01.2013

Sıralı Tam Liste: Oscar 2013