Kurtlar Vadisi BoxSet


Türkiye'deki derin devlet ve mafyayı ele alan aksiyon-vurdukırdı dizisidir. Yeri gelir aşırı takdir ederim cesaretlerini yeri gelir ölmeyen Polat'larıyla çile bülbülüm çile. İlk bölümü 15 Ocak 2003'te yayınlanan ve bütün Türkiye'yi ekrana kitleyen bir diziydi. Mafya babaları, konseyler, uyuşturu-silah-insan kaçakçıları ve aşk hikayesiyle çok kaliteli bir diziydi. Ufak ufak siyasete ayar vermeler bile başlamıştı hatta. Delikanlı dizi nihayetinde. Tabii çok şeyler değişti, Çakır öldü, Elif öldü.. Bi Polat ölmüyordu..
Sonra terör olayları hareketlendi ülkemizde ve 2006'ya Kurtlar Vadisi: Terör dizisiyle, ülkedeki terör olaylarını işlemeye niyetlendiler. Ne yazık ki iki bölüm sonra RTÜK diziye hop dedi. Aşırı tepki çekmişti dizi bu haliyle ve konuya başka bir yön verilip kaldığı yerden Kurtlar Vadisi: Pusu olarak devam etti.


Dizi ilk 3 sezonunda Show tv'de 'kendi günü kendi saati' olarak bilinen perşmbe 21:45'te yayınlanmıştır bütün yayın hayatı boyunca. Ancak yayınlandığı kanal konusunda aynı istikrarı gösterememektedir. 4.sezonda Star tv'de, 5. sezonda atv'de, 6. sezonda TNT'de ve 10. senesindeki 7. sezonunda yine atv'de yayınlanmıştır.

Çekirdek kadroda Polat Alemdar: Necati Şaşmaz, Memati: Gürkan Uygun, Abdülhey: Kenan Çoban. Dizinin başladığı ilk günden beri çatır çatır adam öldürülürken bir ekip hiç mi kendini geliştirmez, hala saçma sapan ölen figüranları var.


Bu televizyon ayağı tabii. Televizyonda söyleyemediklerini sinemada göstermek gayretine girmişlerdir. Kurtlar Vadisi: Terör yayından kalkınca Kurtlar Vadisi: Irak (2006) sinemada izleyicileriyle buluşturulmuştur.
Kurtlar Vadisi: Irak (2006)'ta, Irak'a giren Amerika ile savaşan Polat'ı izleriz. Filmdeki Amerikalı kötü adamı oynaması için Titanic (1997)'teki esas kızın yavuklusu olan zengin çocuğu rolüyle ünlenen Billy Zane'e teklif götürülmüş ve Zane bu ilginç teklife olumlu yanıt vermiştir. O dönem tüm dünyadan büyük tepki toplayan Zane'in bu filmden sonra kariyerindeki gelişme dikkat çekmektedir. Filmde ayrıca Iraklı güzel rolüyle de Bergüzar Korel'i izledik. Film bekleyen ilgiyi gördü ama olması gereken kalitede miydi tartışılır. (Bu arada filmin devamında dizide de kadro şenlendi, 2 bölüm konuk oyuncu Sharon Stone geldi..)


Kurtlar Vadisi: Pusu devam ederken Türkiye'nin yakın tarihine dair söyleyecekleri birkaç şey vardır ve yine sinema filmiyle anlatmayı tercih ederler. Bu sefer hikaye Polat'ın değil İskender Büyük'ün hikayesidir. Eski istihbaratçı Büyük, sanık sandalyesindeyken devleti tarafından ihanete uğradığını bu yüzden mahkemeye her şeyi anlatacağını söyler. Derken olaylar olaylar. Derin devlet hiç rahat durmaz. Kurtlar Vadisi: Gladio (2009) bunu anlatmaktadır. Bu filmde de taze avukat rolüyle Ayfer Dönmez var..


İsrail'in Filistin'e zulmüne ve Mavi Marmara olaylarına dair de söyleyecekleri olduğunu biliriz, Kurtlar Vadisi: Filistin (2011).. Polat adamlarını alır, atlar Filistin'e gider. Amaç, müslümanlara zulmeden yahudilere ders vermektir. Psikopat İsrail'li rolünde Erdal Beşikçioğlu'nu izleriz. Filistin'de tur rehberliği yapan Amerikalı güzeli Nur Fettahoğlu canlandırmıştır. Filmin efektlerini ilk filmlerine de çağırdıkları Hollywood'lu Mark Meddings'e yaptırmışlardır. Hatta çekilen filmlerin negatifleri laboratuarda yanlış işlemler sonucu yanmış, filmin gösterim tarihi ertelenmiştir. Teknik anlamda çok çalışmışlar, sıkıntılar olmuş falan tamam da, Filstin'deki bazı askerlerin yabancı dilde diğer bir çoğunun ise Türkçe konuştuğunun -ki hatta Türkçe konuşanlardan bazıları esas kötü adam Moshe ve Amerikalı kadın gibi filmde ön planda olan karakterlerdir- nedenini anlamadım. İlk filmde ne güzel Amerikalıya İngilizce konuşturdular. Bu filmde neden yapamadılar.


Bir de gözlerinin nuru Muro var. O kadar klas iş yaptıktan sonra arada yapılır böyle şeyler diye düşünmüşler demek ki. Muro: Nalet Olsun İçimdeki İnsan Sevgisine (2008). Dizide bir teröristi canlandıran Mustafa Üstündağ o kadar sevimliymiş ki teröristi sevdirmiş. Ben izlemiyordum diziyi artık, milletten duyduğumu söylüyorum. Filmin de bir kısmına denk geldim, hiç sevmedim zaten.

Osman Sınav yapımcılığında başlayan Kurtlar Vadisi, ilk bölümde Ali rolünde oynayan ve Necati Şaşmaz'ın kardeşi olan Raci Şaşmaz patronluğundaki Pana Film tarafından yapılmaya devam edilmiştir. Daha sonraları diğer kardeş Zübeyr Şaşmaz da kadroya yönetmen olarak girerek aile şirketi olurlar. Hatta Pana Film logosuyla Polat Alemdar'ın logosu aynıdır.


Toparlarsak 3 dizi ve 4 sinema filmi olan bir seridir Kurtlar Vadisi.
Dizideki kadın trafiğine bakınca benim biraz kafam karıştı: Özgü Namal'ın canlandırdığı Elif ile başlayıp 10 senede onlarca kadına ev sahipliği yapan Polat, şu sıralar Ayşe Çiğdem Batur'un canlandırdığı Savcı Leyla karakteriyle beraberdir. Polat'ın şu an 6-7 yaşlarında olan Elif isminde bir kızı vardır. Yalnız Ayşe Çiğdem'in Amy Adams'a benzerliği; dikkat!


21.06.13 / İskenderun