Yeraltı (2012)


Demirkubuz'un, Dostoyevski'nin 'Yeraltından Notlar' romanından esinlenerek yazdığı yönettiği Yeraltı (2012) bugün vizyona girdi.

Filmin başrolünde Engin Günaydın var, Rus Klasik Edebiyatının bir klasiği olan 'memur'u oynuyor. Kadroda daha önce Demirkubuz'la Kıskanmak (2009)'ta beraber çalışan Serhat Tutumluer var, Çalgı Çengi (2011)'den tanıyacağımız Murat Cemcir var, İsmail abi var, İsmail abi.. (Leyla İle Mecnun'un İsmail abisi Serkan Keskin) Bir de bu arkadaş grubunun dördüncüsü olan uzun saçlı, film boyunca itici bulduğum biri var, tanımıyorum onu. Otelde tanıştığı kadını Nergis Öztürk, eve temizliğe gelen kadını Nihal Yalçın oynuyor.


Ankara'da memurluk yapan Muharrem'in, ödüllü-yazar arkadaşını hırsızlıkla suçlaması ve bu arkadaşının ödül aldığı kitabın adının 'Ankara Sıkıntısı' olması bende fazlasıyla Nuri Bilge Ceylan çağrışımı yaptı.

Bi'ara okuduğum bir yazıda; Demirkubuz'un 'Küf' isminde bir senaryo çalıştığı hatta bu filmin çekimlerine başladığı ve bu sıralarda NBC'nin Üç Maymun (2008)'unun Cannes'da gösterime girmesiyle filminin çekimlerini durdurduğu ve Ceylan'ı hırsızlıkla suçladığını yazmışlardı. Tabii bunlar dedikoduydu. Filmde Muharrem'in "İki ödül aldın, kendini Shekaspeare mi zannettin?" diye bağırmasını buraya yoranlar olacaktır.


Filmin en merak ettiğim sahnelerinden olan 'yemek masası' çok başarılı olmuş. Gerçi o uzun saçlı çok rahatsız etti beni orada ama Engin Günaydın ve Serhat Tutumluer beraber çok güzel bir sahne çıkarmışlar. Açıkçası bu ve başka bir kaç sahnesi dışında filmi çok beğendiğimi söyleyemem. Sebebi de tamamen Demirkubuz'un oyuncuyu rahat bırakmamasıdır: yönetmen sineması işte. Çok basit duran şeyler de vardı ama iyi şeyler de vardı.


Toparlarsak, fena değildi bence, Zeki Demirkubuz marka sonuçta, yılların tecrübesi.. Bir de Türk sinemasına katkıdır sonuçta gidin izleyin ki daha güzel filmler yapmaya paraları olsun.. Peki vizyon.. E, ona ben n'apiyim?! Anca kendi filmimi yaparım..

16 Nisan 2012