Yönetmenler: Jason Reitman..


Ailecek sinema sektöründeler Reitman'lar; yani imdb.com'da annesinin, babasının, eşinin ve iki kız kardeşinin de sayfaları var. Babası Ivan Reitman, Ghost Busters (1984) ve geçen sene Natalie Portman'ın oynadığı No Strings Attached (2011) başta olmak üzere bir çok filmin yönetmeni ve aynı zamanda yapımcı; annesi ve kardeşlerinden biri de baya oyunculukla uğraşıyor.

Kariyerine kısa filmlerle başlayan Jason Reitman'ın ilk uzun metraj filmi Thank You for Smoking (2005). Film Christopher Buckley'nin aynı isimli romanından Reitman tarafından senaryoya uyarlanmıştır ve 2 dalda Altın Küre'ye aday gösterilmiştir.


Reitman, Diablo Cody isimli Chicago'lu bir hatunun ilk ciddi yazarlık denemesini filme çekmeye karar verdiğinde John Malkovich ona destek oldu ve filmin yapımcılığını üstlendi. Juno (2007), 4 dalda Oscar'a aday gösterildi (en iyi yönetmen, en iyi senaryo, en iyi film ve en iyi kadın oyuncu) ve senaryo ödülünü aldı. Sadece ABD'de 140 milyon dolar para kazanan film benim de en sevdiğim filmler listemde.
Çok genç yaşta hamile kalan bir kız var filmde, ailesiyle falan konuşuyo aldırmaya karar veriyolar sonra kız vazgeçiyor, doğurcam ben bunu diyo ama bakamayacağım için çocuk sahibi olamayan bir aile bulup onlara verebiliriz diyo. Ve muhteşem bir küçük anne adayı izliyoruz (Ellen Page). Jason Bateman ve Jennifer Garner bebeği evlat edinecek çifti oynuyorlar.

2007'deki başarılı işinden 2 sene sonra Walter Kirn'in romanını senaryolaştırıp, başrole de George Clooney'i oturtup yine çok güzel bir film yapıyor. Bu filmde yine Jason Bateman'la beraber çalışmış Reitman. Film, 6 dalda Oscar adayı oluyor 2010'da.
Up in the Air (2009), işi gereği zamanının çoğunu uçaklarda, havaalanlarında geçiren ve bundan zerre sıkıntı duymayan bir 'işten çıkarıcı'nın hikayesinin anlatıyor. İşten çıkarıcı derken yani bir şirket eleman çıkaracağı zaman bunu çağırıyor, bu da geliyor gayet profesyonel bir şekilde durumu anlatıyor.
Reitman bu filmde karısına da ufak bi rol vermiş.

Oscar ödüllü yazar Diablo Cody, Juno (2007)'dan sonra bi' kaç sene sikimsonik işler yapmış. 2010'un sonunda Young Adult'u yazmış ve Reitman da hadi çekelim demiş. Bu sefer de başrolde Charlize Theron'u görüyoruz.
Young Adult (2011), çocuk kitapları yazan bir hatunun, lisede aşık olduğu ama şu sıralar mutlu bir evliliği olan adamı elde etme çabasını konu edinen bir film. Diğer filmlerin yanına bile yaklaşamaz..

Reitman şu sıralar da Joyce Maynard'ın romanını senaryolaştırmış çekiyormuş.. Kate Winslet ve Josh Brolin'in oynadığı Labor Day (2013).. Hemen arkasından da Men, Women & Children (2014) Chad Kultgen'in romanından uyarlanacak..

1 Nisan 2012