RocknRolla (2008)


"Nedir bu RocknRolla?" diye açılıyo film. Peki nedir hakikaten; Rock and Roll kökünden gelen bi kalıp, ya n'olacaktı.. RocknRolla, esasen, krallar gibi takılan demek, o an kafasına ne esiyosa onu yapan demek.. Ama karizmayı çizdirmeden, o önemli..

Archy'den dinliyoruz hikayeyi. Londra'nın imarını kontrolü altında tutan Lenny Cole'un sağ kolu. One Two, Mumbles ve Handsome Bob varoşun delikanlıları, Lenny, bunlara bi oyun oynayıp kendine borçlu ediyo.. Ekibimiz de Lenny'ye borcunu ödeyebilmek için şehre büyük bir inşaat yapmaya gelen Rus müteahhitin parasını çalıyor. Rus müteahhit Uri de inşaat için zaten Lenny ile çalışmaktadır ve para zaten ona gidecektir. Bu paranın çalınmasına yardım ve yataklık eden de Uri'nin aşırı güzel muhasebecisi Stella'dır. Bir de Uri'nin Lenny'ye ödünç verdiği tablosu çalınmıştır. Herkes birbirinin peşindedir. Herkes birilerinin arkasından iş çevirir. Bazıları parayı sever, bazıları uyuşturucuyu, bazıları seks yapmayı; RocknRolla hepsini sever.


Bu filmi izleyip de, şimdiye kadar izlediği en iyi elli film arasına sokmayan görmedim. Aşırı tempolu, cayır cayır; kurgu harikası, hikaye şamatası, karakter efsanesi, yönetim becerisi bi film. Yazan yöneten, aynı kalitede başka filmleri de olan, İngiliz Guy Ritchie. Yani şans eseri yapılmış, denk gelinmiş bir film değil. Alanında efsane bi film. Ritchie'yle beraber ekibi de saymam lazım, isimlerini anmalıyız:
Müzik: Steve Isles / Sinematografi: David Higgs / Kurgu: James Herbert

Kurgucusu Herbert zaten daha nice filminde beraber çalıştığı bi isim. Oyuncu kadrosu efsane, ki Ritchie seviyo böyle bol bol meşhurla çalışmayı, her filmi böyle.. Kimler o ünlüler, varoş delikanlılardan başlayalım: Gerard Butler, Idris Elba ve Tom Hardy.. Lenny ve Archy: Tom Wilkinson ve Mark Strong.. Diğerleri: Thandie Newton, Karel Roden, Toby Kebbel ve azıcık da daha meşhur olmamış Gemma Arterton var.. Hayır oldukları yetmezmiş gibi bir de çok iyi oynuyolar.. Efsaneler resmen..


Filmi tabii ki yıllar önce izlemiştim, tekrar tekrar izlenecekler listeme koymuştum. Size de gönül rahatlığıyla aynısını yapmayı tavsiye ederim. 8/10.. Sinema tarihinin görüp görebileceği belki de en görüntü kurgusu odaklı film. Bi sevişme sahnesi var ki dillere destan, iki saniye.. Bi kovalama sahnesi var ki benzeri yok belki.. Bi şarkılar var ki kıpır kıpır eder içi, soundtrack albüm hemen insin!..

240216