Trumbo (2015)


Sadece bu sene de değil, şimdiye kadar izlediğim en iyi biyografik filmlerden.. İlham verici, akıl yoklayıcı, nefes tutturucu bir film!.. Hollywood'un sıçtığı dönemler, 50'ler 60'lar, "Komünist bunlar almayın aranıza, bunların yaptığı filmlere gitmeyin"cilerin çağı..

30'larda, 40'larda piyasanın kurdu konumunda ekibimiz.. Senaristler, oyuncular ve yapımcılardan oluşan 'Hollywood Ten' diye anılan bir grup sinemacılar.. Trumbo çalışkanlığı, üretkenliğiyle hep ön planda.. Ekip, yazıp, Dalton'dan fikir alıp öyle teslim ediyor senaryolarını, üstad Dalton Trumbo.. 1945'te II. Dünya Savaşı'nın resmen bitmesinden sonra toparlanma döneminde bir de komünist dalgası başlıyor.. Büyük paraların döndüğü sinema sektöründe, Trumbo diyor ki "Set çalışanları, işçiler, neden bu kadar az para kazanıyorlar" Birden istenmeyen adam oluyor.. Arkadaşları Trumbo'nun tarafındalar tabii, ne kadar haklı olduğunu, onun ne kadar başkasını düşünen olduğunu biliyorlar..


Yalnız, faşistin önde gideni, -sinemanın üst sosyetesinden- magazin yazarı Hedda Hopper, Trumbo ve onun gibilere karşı karalama kampanyası başlatıyor. Yapımcıları "Onlarla çalışırsan seni bitiririm", oyunculara "Onların filminde oynarsan bütün kirli çamaşırların ortaya çıkar" tehditleriyle, milletin ekmeğiyle oynuyor.. Trumbo ve ailesi ve arkadaşlarına, sokakta yürümek bile haram oluyor, komşuları pis pis bakıyor falan, hain ilan ediliyorlar..
Mesela Roman Holiday (1953), senaryosunu Trumbo'nun yazdığı ama yazar arkadaşı Ian McLellan'ınmış gibi filme alınan bir hikaye.. O sene üç Oscar kazanıyor film, biri En İyi Senaryo.. McLellan ödülü Trumbo'ya getiriyor ama Trumbo istemiyor..


Sonra vatan hainliğinden hapse atılıyor üç beş sene kadar.. Çıktığında, ev geçindirmek için para lazım, para için iş lazım.. Büyük şirketler toplum baskısından dolayı bu kara listedeki isimleri kapılarına yaklaştırmazken, Trumbo gidiyor, kendi halinde, kaybedecek bir şeyi olmayan yapımcı Frank King'e, çok ucuza, kısa sürede, bir sürü senaryo yazıyor; tabii olmayan isimlerle.. Piyasaya uygun, edebi kalitesi düşük ama yine de bir hikayesi olan senaryolar.. Kara listedeki diğer yazar arkadaşlarını da ayarlıyor, başka başka isimlerle sürekli senaryo yazılıyor..


Söylentiler çıkıyor, "Piyasada bir sürü Trumbo filmi varmış, onunkileri izlemeyin sakın.." diye, "İyi de hangisi onun.. Herhangi bir isim yazılmış olabilir postere.." Sonra The Brave One (1956), yine En İyi Senaryo Oscar'ını alıyor, yapımcı çıkıp alıyor ödülü, çaktırmadan.. Hollywood'ta böyle saçma şeylerin yaşandığı bir dönem işte..

Yönetmen, Jay Roach, demezsin hiç o adamdan bu film çıkabilir.. Senarist, John McNamara, bu zamana kadar tv için binlerce sayfa metin yazmış, yazarın ilk sinema filmi, çok başarılı.. Oyuncular: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Elle Fanning ve John Goodman başta.. Cranston, En İyi Aktör adayı bu seneki Oscar'da, bütün adaylar için 4. Geleneksel: Oscar Adayları ve Kehanetlerim..

270116