Spotlight (2015)


Spotlight, spot ışığı, sahne ışığı daha doğrusu odak ışığı anlamında, dikkat çekilen mevzuyu temsil ediyor; aynı zamanda gazeteci bir grubun adı. The Boston Globe gazetesi bünyesindeki bu araştırma grubu, çalışmalarıyla efsaneleşmiş.. Bi dalıyolar konuya, bi haberler yapıyolar, etkisi büyük oluyo, istifalar, iflaslar.. Öyle bi grup bu.. Bu arada gerçek bir hikayeye dayanan filmin senaryosu Josh Singer ve yönetmen Tom McCarthy tarafından yazılmış.. McCarthy'nin geçen sene yazıp yönettiği The Cobbler (2014)'ın senaryosu biraz zayıftı ama bu.. Efsane hikaye..

The Boston Globe'un müdürü emekli oluyor, yeni gelen müdür zaten iyi durumda olan gazeteyi daha da ileri götürmeyi amaçlıyor. Daha vurucu işler yapılsın istiyor. Geçen günlerde gazetede ufak bir yer bulan kilisede çocuk tacizi yazısını diyor mesela, neden üstüne gidip söz konusu pederle ilgilenmiyoruz.. Sonra bi bakıyolar ilk değil bu, ufak birkaç haber daha var başka pederler hakkında.. Ama tabii kilise bu tarz haberlerin yayılmasını çok sevmediği için dava dosyaları gizli.. Diyor ki "Spotlight'ı çağırın bana!..", müdür yardımcısı araya giriyor, "Spotlight'ın başarısının sebebi konuyu kendileri seçmeleridir..", soruyor müdür "Seçmek ister misiniz bu konuyu?" Hemen atlıyor Robby..


Robby yani Walter Robinson önderliğinde, Mike Rezendes, Sacha Pfeiffer ve Matt Carroll'dan oluşan dört kişilik bir grup.. Konuyla biraz ilgilenip, birkaç kaynak dinliyorlar, kesin olmayan bilgiler ışığında Boston'da tam 13 pederin geçmişte çocukları taciz ettiği ve davaların kilise inisiyatifinde çözüldüğü öğreniliyor.. Sonra bu iddiayı ispatlama araştırmaları başlıyor.. Araştırdıkça görülüyor ki bu dava çok eskilere dayanıyor ve bilen duyan herkes ilgisiz davranarak konunun üstünü kapatmış. Hatta Robby bile.. Zamanında haber yapılmış zaten, yirmi peder çocuk istismarıyla suçlanmış.. Gazeteye çıkmış ama çok küçük haber kimsenin ilgisini çekmemiş.. Araştırma devam ettikçe, bu durumda 87 peder olduğu ve Boston Başpiskoposluğu tarafından konunun örtbas edildiği öğreniliyor..


Kocaman haber yapılıyor ve büyük ilgi görüyor, sonra Spotlight'a telefon yağıyor, kiliseyle ilgili başka şikayetler, başka hikayeler.. Filmin sonunda kilisede çocuk tacizi vakalarının yoğunluk gösterdiği bölgelerin listesi var, inanamazsınız ya, o kadar büyük ki liste, arada Türkiye var mı diye arandım da yok.. Zaten Türkiye'de kaç tane kilise var?! İnsan bi an düşünüyor camileri de..

Olay 2001'de ortaya çıkıyor, tam haber yapılacak 11 Eylül olayı.. Terörizm çok meşgul ediyor medyayı, bekleniyor ve 2002'de bomba patlatılıyor..


Bir de güzel ekip kurulmuş ki film için: -Aklıma ilk gelen işleriyle- Birdman (2014)'den Michael Keaton, The Avengers (2012)'tan Mark Ruffalo, Midnight in Paris (2011)'ten Rachel McAdams ve hiç tanımadığım Brian d'Arcy James Spotlight grubunu oynuyor. Bir de yeni patron ve avukat var: X-Men Origins: Wolverine (2009)'den Liev Schreiber ve her yerden ama benim en sevdiğim işi The Terminal (2004)'dan Stanley Tucci.. Film Golden Globe'da En İyi Film, Yönetmen ve Senaryo adayıydı, hiçbiri olmadı.. Puanım 8/10.. Baya iyi film..

130116