Hundraaringen: Som Klev Ut Genom Fönstret Och Försvann (2013)


İsveç filmi. Yönetmen Felix Herngren. İlginçtir, 2013 yapımı ama bu sene popüler oldu.. Oscar'da En İyi Makyaj'a aday gösterildi.. Baya da iyi film.. Aslında geçen sene Florida Film Festivali'nde, ondan önceki sene de Chicago Film Festivali'nde Seyircinin Tercihi Ödülü'nü almış.. Yani Amerikalılar zamanında izlemişler de filmi ama neden tam bi hakkettiği değeri bulamamış ve bu sene durduk yerde makyajıyla hatırlatılmış.. Dipnot, önümüzdeki aylarda devam filmi geliyo, Hundraaringen 2 (2016) diye..

4. Geleneksel: Oscar Adayları ve Kehanetlerim'i yazarken filmin adını yazmaya üşenmiştim, çok uzun ve hiç bilmediğimiz bir dil ya, İsveççe, IKEA'nın öğrettiği kadar biliyoruz işte, Hej!.. Başlığı da zaten kopyala-yapıştır yöntemiyle yazabildim.. Anlamı şöyle gibi, Yüz Yıllık İhtiyar: Kim Pencereden Çıkıp Gitti ve Kayboldu..


Allan, normal bir çocuk değildir; babası aktivist bir toplumcu-gerçekçi, annesi tam ne dediği belli olmayan bir çılgın. Küçük yaşta ikisini de kaybeden Allan, patlayıcılara meraklı bir genç. 9 yaşından sonra okulu bırakma kararı alıp, hayata atılıp, bomba yaparak, sağı solu havaya uçuran bir çocuk.. Uyumsuz ama durduk yerde sosyal, aşırı şanslı falan bi eleman.. Olur ya öyle tipler, tam ne yaptığını bilmeden bir sürü şey yapan, götüyle dağları deviren tipler..


Allan Karlsson, 100 yaşına bastığı gün kaldığı huzur evinin penceresinden çıkar ve kayıplara karışır. Sırasıyla, huzur evi personeli, polis, mafya; herkes onu arar. Pencereden çıktıktan sonra, dümdüz yürüyüp, karşısına çıkan teklifleri kabul eden bir yolcudur Allan. Para dolu bir çanta ve bir grup arkadaş edinir bu macerasında.. Bir yandan da Allan'ın hayat boyu yaşadığı diğer maceralar görülür..


Filmin ilgi çekme sebebi, Allan'ın yaşadığı maceralar anlatılırken, 20'li yaşlarından 100 yaşına kadar ki kısmında Robert Gustafsson üstlenir rolü. Tabii bir takım makyajla.. Gustafsson'ı yedi sekiz farklı yaşı oynarken izliyoruz, gerçekten başarılı performans ve başarılı makyaj.. Muhtemelen bu kategoride ödülün sahibi belli, yoksa niye aday etsinler durduk yerde, adlarını da analım: İsveçli makyözler Love Larson ve Eva Von Bahr..

Albert Einstein'ın salak kardeşi Herbert Einstein gibi pek çok eğlenceli detayın olduğu filme puanım da 7/10 bu arada..

190116