Brooklyn (2015)


İrlandalı romancı Colm Toibin'in 2009'da yayımlanan aynı isimli romanını İngiliz romancı Nick Hornby senaryolaştırmış, İrlandalı John Crowley de yönetmenliğini yapmış, böylece çok güzel film olmuş Brooklyn (2015).. John Crowley, Broadway kökenli bir entelektüel, bu seneye kadar yaptığı dört sinema filmi pek ilgi görmedi ama bu sene olan oldu, ayrıca yine bu sene olay yaratan dizi True Detective'in de ikinci sezonundan iki bölüm yönetti.. Gerçi ikinci sezon ilk sezon kadar iyi değildi diyen çok oldu ama bence güzel yani.. Mr. Crowley'de durumlar böyleyken Miss Crowley'nin de bu cumartesi konseri var, araya sıkıştıralım..


Filmin üç Oscar adaylığı var, üstelik En İyi Film, En İyi Aktris ve En İyi Uyarlama Senaryo kategorilerinde.. Başrolde The Grand Budapest Hotel (2014)'in Agatha'sı Saoirse Ronan var, Oscar'ı hakkettiği konusunda şüphe yok ama rakipleri çok dişli, diğer adaylar için bkz. 4. Geleneksel: Oscar Adayları ve Kehanetlerim.. Kadro gayet kalabalık ve başarılı: Jim Broadbent, Fiona Glascott, Eileen O'Higgins, Domhnall Gleeson, Jessica Pare, Emory Cohen; küçük rollerle de pansiyondan yollu arkadaşlar olarak Nora-Jane Noone ve Emily Bett Rickards..


Eilis, İrlandalı bir genç kız, ablası ve annesiyle kıt kanaat geçiniyorlar, sevmediği hatta nefret ettiği bir işi var. Uyumlu bir kız, sesini çıkarmıyor pek.. Ablası muhasebeci, Amerika'daki tanıdıklarına haber salıyor, kız kardeşim akıllı bir kız ve burada harcanıyor, bi ortam hazırlayıp kurtarın onu buradan diye.. Hakikaten de Brooklyn'deki peder tanıdıkları iş ayarlıyor, izin belgeleri yolluyor Eilis için ve Amerika'ya getirtiyor onu.. Bir pansiyonda, kız yurdu gibi bir yerde kalıyor, işini düzgün yapıyor bir de ablası gibi muhasebe okumaya başlıyor gece okulunda.. İtalyan göçmeni bir çocukla tanışıyor, aşık oluyorlar birbirlerine..


Sonra acı haber geliyor, İrlanda'ya dönmesi gerekiyor; ama çocuk çok korkuyo geri gelmez diye..
Yıllar sonra İrlanda'ya dönen Eilis, Amerika gördüğü için mahallenin göz bebeği oluyor, diploması sayesinde iş teklifi geliyor, çok uygun bir damat adayı çıkıyor.. Lan n'oluyor, yoksa..

Çok tatlı hikaye, tam bir roman konusu ya, çok dokunaklı.. Belli ki güzel de uyarlanmış.. Ve bu kategoriden de Oscar'ı zorlayacağı seziliyor.. Ha en iyi film diyemem ama baya iyi film.. 8/10..

170116