This Is England (2006)


Farklı film zevklerine sahip olduğumuz bir arkadaşla girdiğimiz takasta denk geldim This Is England (2006) filmine. Shane Meadows diye bir İngilizin filmi olduğunu ve kadronun da pek bi numarası olmadığını öğrendiğimde inceden bir soğudum ama yine de izleyeyim bakalım dedim.

Babasını 1982'deki Falkland Savaşı'nda kaybeden Shaun, küçük yaşında yaşadığı bu kayıpla yüzleşmeyi öğrenmek zorundadır. Falkland Savaşı, Arjantin'in, dibindeki ve İngilizlere ait Falkland Adası'nı işgal etmesiyle başlayan ve çekilmek durumunda kalmalarıyla sonuçlanan, Arjantin'den 649 İngiltere'den 258 kişinin ölmesine sebep olan boktur. Savaş nedir ama ya?! Hayır, İngiltere niye ordadır?!


Zor zamanlar geçiren Shaun, yaşıtlarıyla pek iyi anlaşamaz. Okulda hep kavga eder, asabi takılır, dışlanır. Kendinden büyük tiplerden oluşan bir çeteye dahil olur, ufak tefek yaramazlıklar yapıp, stres atan zararsız çocuklar. Çok komik tipler ama, tabii dönemin modası da işin içinde. Sonra çetenin eski üyelerinden Combo, başkasının suçunu üstlenerek girdiği hapisten çıkar ve kafasındaki deli sorularla çeteyi ikiye böler. Daha siyasi ve hırçın bir yapılanmayla -Shaun'u da safına alarak- belalara bulaşırlar.


Film bittiğinde "Baya iyi!.." diye bağırdım.. Kimse yoktu evde.. Hemen oyuncuların daha önce ne yaptığına falan bakarken bi de ne görsem?! Filmden 4 sene sonra This Is England '86 diye 4 bölümlük mini dizi yapmış. Ve filmden 4 sene sonrasını işliyor, Shaun büyümüş falan.. Bi iki sene sonra da This Is England '88 yapılmış 3 bölümlük. Bu dizilerde de yine ağır bir meseleye giriliyor, Lol vardı filmde onun babası çocuk tecavüzcüsü çıkıyo, Lol'un psikolojisi falan derken yine bir sürü olay oluyo.. Diziler de baya iyi. Hatta This Is England '90 da yakında gelecek galiba..

Kadroda ise öne çıkan isimler şöyle:
Thomas Turgoose (Shaun); Bu filmden sonra baya yardırmış, çirkin bir çocuk ama tam karakter yani..
Stephen Graham (Combo); Kadronun en popüler ismi kendisi, Snatch. (2000), Gangs of New York (2002), Inkheart (2008) gibi filmlerin başarılı isimlerinden.. Ayrıca Boardwalk Empire dizisinde de Al Capone'u oynuyomuş..
Vicky McClure (Lol); Çirkin ama karizmatik bir hatun, kadrodaki herkes gibi karaktere çok uygun.
Joseph Gilgun (Woody); Çok başarılı oyuncu lan, baya şapka çıkarılır yani..


Rosamund Hanson (Smell); Ben diziyi izlerken bir arkadaşım denk geldi, baktı bir süre ekrana, bu kız çıkınca hayvani güldü.. Çok komik yani aslında biraz korkunç..
Chanel Cresswell (Kelly); Dizinin tek güzeli, -hele 86'daki hali- pembe kafasını ısırasın gelir..

Bu arada, film ve dizi bölümleri boyunca muhtelif ingiliz aksanıyla karşı karşıyayız.. Fok, Mom, Ay Lof Yu.. Sık sık denk gelinecektir.. Bence dizileri de izleyin.. Filmi kesin izleyin..

07.02.14