Moon (2009)


İngiliz yönetmen Duncan Jones'un ilk uzun metrajı olan Moon (2009)'da, Kevin Spacey'nin sesiyle GERTY isimli bilgisayarın ve Sam Rockwell'in tatlı işçiliğiyle Sam Bell isimli astronotun 97 dakikalık macerasına tanık oluyoruz.


Bir enerji kaynağı araştırması için üç aylığına Ay'a göreve gönderilen Sam, ailesiyle iletişim sağladığı uydu bağlantısının kesilmesi sonucunda, yoldaşı GERTY ile başbaşa kalır. Zaman geçtikçe Sam'in sağlık durumu kötüleşmeye başlar, halüsinasyon görmeler, baş dönmesi, mide bulantısı, kuru öksürük falan derken.. Sam, şirketin daha önceki çalışmalarından kalan bi şey bulur. Lan yoksa.. Sam, bi şeyler döndüğünü anlar..


Uydudan görüşebildiği karısı Tess'i Dominique McElligott, kızı Eve'i ise tatlış mı tatlış Kaya Scodelario oynuyor. Harbi taş olan Kaya'nın ilk oyunculuğu bu. Hatunlar azıcık oynuyor ama rolün küçüğü büyüğü olmaz; filmin çok büyük kısmında Sam Rockwell'i izliyoruz, ki gerçekten çok iyi oyuncu.

Rockwell & Jones
Yönetmen Jones, İngilizlerin Oscar'ı BAFTA'da Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer yani Gelecek Vaadeden Sinemacı ödülünü kazanmış.. İki sene sonra da Source Code (2011)'u yapıyor..

01.10.13