Rocky BoxSet


Sylvester Stallone elinde senaryoyla yapımcı yapımcı dolaşıp Rocky'yi gerçek yapmaya çalıştı. O güveniyordu hikayesine ama filme yatırım yapacak adam bulmak kolay değildi. 1970 senesinden itibaren birkaç projede küçük roller almış bir oyuncunun bu yazarlık girişimi United Artist şirketi tarafından şans buldu. Stallone, senaryosunu yazdığı Rocky'yi kendi oynamak istiyordu hatta bütün kontrolü ele alıp yönetmenliğini de kendisi yapmak istiyordu. Yönetmenlik hariç istediği her şey verildi, ne de olsa o kadar para yatırılıyor filme, daha fazla riske gerek yok.


John G. Avildsen'ın yönettiği Rocky (1976), serseri bir yerel boksörün -şans eseri- şampiyonla unvan mücadelesine çıkmasını anlatıyor. Adrian'a olan aşkı, boksa duyduğu ihtiyacı, yaptığı işle çelişen bir yumuşak kalpliliği falan filan.. Acayip bir adam Rocky. Şampiyonla kapışması sonucunda kaybetti ama dayanıklılığı ile dikkatleri çekti, seyirciyi kazandı. İkinci filmde şampiyon Apollo Creed, rövanş isteyecekti, bu sefer ringte o kadar uzun süre kalmasına izin vermeyecekti, plan buydu. Öte yandan Stallone artık filmi yönetebilecekti.. Rocky II (1979)'de şampiyon nakavt oldu. Artık Rocky şampiyondu. Yeni 'Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonu' oldu. Lakabı artık 'İtalyan Aygırı' değil, 'Şampiyon'du.


Rocky III (1982) ve Rocky IV (1985)'te şampiyonun tam emekli olacakken gaza gelmeler sonucu ringe çıkması ve zorlanarak da olsa maçlardan galip çıkmayı bilmesi anlatılıyor. Birinde yaygaracı bir zenci var diğerinde extra-cool bir rus boksör. İkisi de vasat filmler ve Rocky'nin serserilikten çıkıp gerçek bir şampiyon gibi yaşadığı filmler.


Rocky V (1990), ilk yönetmeni Avildsen'a emanet ediliyor ve kafası maddi konulara çok çalışmayan Rocky'nin iflas edişi, eski mahallesine taşınması ve sağlık sorunları sebebiyle artık dövüşemeyeciğini öğrenmesi gibi olaylarla karşılaşılıyor. Genç ve güçlü bir çocuk Rocky'nin onu eğitmesini istiyor. Dövüşemeyen Rocky dövüştürerek tatmin olma fikrini seviyor. Ama bu ailesini çok boşlamasına neden oluyor. Artık epey yaşlanan Stallone, yazdığı beş Rocky senaryosuna 16 sene sonra yenisini ekliyor.

Rocky Balboa (2006)'yı kendi yönetiyor ve bu son filmle, efsaneyle yeni şampiyonu ringe çıkarıyor. Artık epey yaşlı Rocky, genç rakibiyle 10 raunt ringte kalıyor. Kaybetmesine rağmen seyircinin Rocky tezahüratları salonda yankılanıyor.

İlk iki filmde yer alan Rocky'nin köpeği Butkus'ın sonraki filmlerde yok olması, hiç adının geçmemesi dikkatimi çekti. Bir de 6'da ki yaşlı Rocky'yi sevdim. Bu arada 3. filmle 'eye of the tiger' şarkısı 'en iyi orijinal şarkı' Oscar'ına aday olmuş. İlk film de 77'de ki Akademi'de 10 adaylık almış ve 'en iyi yönetmen' 'en iyi kurgu' 'en iyi görüntü yönetmeni' kategorilerinde 3 Oscar kazanmış. Ayrıca imdb.com'ın gelmiş geçmiş en iyi 250 film listesinde yer alıyor..

Ha bir de şöyle bir şey var: Boks spor değildir, kendimizi kandırmayalım. Bildiğin gladyatör, binlerce insanın önünde birbirini dövmeye çalışan iki adam. Şöyle bir bakınca insanlık dışı hareketler bunlar, karısı çocuğu yanında, herif dünyanın dayağını yiyor orada. Gladyatör filmleri de izleriz, bunları da izleriz ama şu olay bi kalksın gerçek hayatta, gladyatörler gibi filmlerde kalsın yahu. Ben kimsenin canı yanmasın istiyorum.

22.03.2013


Ryan Coogler, efsaneyi uyandıracak bir fikirle çıkıyor Stallone ve yapımcılarının karşısına, Creed (2015). İlk filmdeki şampiyon Apollo zaman içinde Rocky ile dostluğunu ilerletmişti hatırlayacaksınız. Yıllar geçmiş aradan, Rocky restoran açmış, takılıyor. Bi serseri çocuk dalıyor içeri, "Ben Apollo Creed'in oğluyum, ben de babam gibi bi boksör olmak istiyorum", "Ya, e süpermiş!" diyor Rocky Dede.. "Sen öğreteceksin ama.." Bir de güzel bir kız arkadaşı var, kendi çikolata adı Bianca.. Bir de rakip tabii, pislik bi tip.. İdare eder film.. Rocky sevenler için efsane.. Stallone'a Oscar adaylığı da kazandırdı hem.. Başrol oğlan Michael B. Jordan, Bianca da Tessa Thompson..

11 şubat 2018