Daniel Day-Lewis ve Filmleri


Oscar adam Daniel Michael Blake Day-Lewis.

57 doğumlu İngiliz aktörün babası şair, dedesi ve ablası sinemacı.

Day-Lewis, Sunday Bloody Sunday (1971) filminde küçücük bir rolle 14 yaşında sinemayla tanıştı. Hırsızlığa varan mahallenin kabadayısı mesleğinin yanında bir kaç tv filmi ve dizisinin ardından 35 yaşında Ben Kingsley'li Gandhi (1982)'de yer aldı. O zamana kadar her gittiği yerde tiyatro bulup oyunculuk yapıyor, oyunculuğu çok sevdiğini ve bir yerlere geleceğine inancının tam olduğunu söylüyordu.

Sırasıyla: The Bounty (1984), en iyi senaryo Oscar'ı adayı My Beutiful Laundrette (1985), üç Oscar adayı A Room with a View (1985), Nanou (1986), Stars and Bars (1988), iki Oscar adayı olan The Unbearable Lightness of Being (1988) ve Eversmile, New Jersey (1989) filmlerinde oynadı.. Bunlarda artık rolleri büyük, kendini gösterebiliyor ekranda.. Filmlerin teknik bakımdan sağlam olup Oscar'da isimlerinin geçmesi de avantaj sağlıyor.

Ama asıl dananın kuyruğu My Left Foot (1989)'la 'en iyi erkek oyuncu' Oscar'ını aldığında kopuyor. Bir çok ödül aldığı bu filmini, The Last of the Mohicans (1992) ve bir Scorsese filmi olan The Age of Innocence (1993)'ı, ikinci kez Oscar'a aday gösterildiği In the Name of the Father (1993) takip ediyor. Bu filmi de My Left Foot (1989)'un yönetmeni Jim Sheridan yönetiyor.

The Crucible (1996), The Boxer (1997) filmlerini üçüncü kez Oscar'da 'en iyi erkek oyuncu' adayı olduğu Gangs of New York (2002) izliyor. Film aynı sene 10 dalda ödül için yarışmıştı. Martin Scorsese'nin yönettiği filmde Cameron Diaz ve Leonardo Di Caprio da yer alıyor..

The Ballad of Jack and Rose (2005) filminden sonra Paul Thomas Anderson'ın yazıp yönettiği There Will Be Blood (2007)'la dördüncü kez aday gösterildiği Oscar'ı ikinci kez kazanıyor. Dört Oscar adayı Nine (2009)'nın ardından 12 Oscar adayı Spielberg filmi Lincoln (2012) ile de 'en iyi erkek oyuncu' Oscar'ını alarak, Oscar tarihine 'bu ödülü en çok alan oyuncu' olarak geçmeyi başarıyor. Oscar'a beş kez aday olup üçünü götüren Day-Lewis İngilizin Oscar'ı BAFTA'yı da dört kez evine götürdü. Gangs of New York (2002)'tan rol arkadaşı Leonardo Di Caprio ise biri yardımcı olmak üzere dört kez Oscar adayı olup hiç birini kazanamadı..


Facebook'ta çevrim içi tiplere sordum..
"Birazdan bi şey yazacam ilk aklına geleni yapıştırır mısın?",
"Oki, sor, sor kanki, hadi, heyecanlandım amk, akıt, tamm, taam ve tmm" gibi geri dönüş yapanlara, "Daniel Day-Lewis" yazdım. Aldığım cevaplar şunlar:

-Lincoln,
-En iyi erkek,
-Bi dakka..
-Kim?
-En iyi erkek oyuncu,
-Day onun adı mı, soyadı mı?
-Faruk ezzanesi,
-Ooo..
-Adam,
-Nerde yayınlancak,
-:),
-Lana del rey, Ray midi lan
-Gerçek oyuncu

Bir çok kişiden de cevap alınamadı veya yanlış cevap vererek elendiler.

02.03.2013