Skyfall (2012)


Türkiye Türkiye dediler, kapalı çarşının altını üstüne getirdiler; sadece giriş sahnesiymiş. Ama o sahne de güzel bir jenerik ve muhteşem Adele şarkısıyla sonlandırılıp filme bağlanıyor. Skyfall, alışıldık bir Bond filmi olmamakla beraber çok özellikli bir film de değil. Hikaye olarak tabii, zira teknik anlamda 5 dalda Oscar adaylığı alarak -özellikle seste- farkını ortaya koyuyor. Aday olduğu kategoriler: en iyi sinematografi, ses miksajı, ses kurgusu, orijinal müzik, film müziği. Golden Globe'da zaten dün Adele'e ödül geldi.


Yönetmenliğini Sam Mendes'in yaptığı ve Bond'un sinema kariyerindeki 50. yılına denk gelen film güzel bir aksiyon sunuyor. Ama Bond filmi gibi değil yani. Daniel Craig falan değil de bence filmde asıl takdir edilmesi gereken Javier Bardem. Muhteşem bir kötü adam olmuş, sarışın haliyle daha bir itici olup, oyunculuğunu da konuşturmuş baya. Kadrodaki diğer isimler Judi Dench, Ralph Fiennes, Naomie Harris ve Berenice Marlohe..


Filmin baya Adana ve Osmaniye'de çekilen sahneleri de var.. O ilk kovalamaca İstanbul'da başlıyo, Osmaniye'de bitiyo, şelalede.. Ama komple İstanbul diyolar tabii.. Bu arada Skyfall ne ola ki la diyen varsa, Bond'un memleketi imiş, bildiğin malikane o da.. Hiç evini görmedik ki şimdiye kadar, hep dünyanın bi ucunda aksiyonda oluyodu..