Moulin Rouge! (2001)


Benim, kesin izlenmesi gereken filmler listemde üst sıralarda yer alan Moulin Rouge! (2001), Baz Luhrmann yönetiminde, Luhrmann ve Craig Pearce'ın her zaman olduğu gibi yine beraber yazdıkları senaryoyla çekilmiş.. Beraber yazdıkları ve Luhrmann'ın yönettiği 3. film bu.. Uzun bi ara verip, başka işler yaptıktan sonra da Fitzgerald'ın romanından The Great Gatsby (2013)'yi uyarlıyorlar ve çekiyor Luhrmann.. İlk iki filmleri de Strictly Ballroom (1992) ve Romeo + Juliet (1996)..


Film müzikal, önceki diğer işleri gibi.. Ama öyle böyle değil yani, efsane bir iş.. Her izlediğimde büyük bir hayranlıkla izliyorum, dinliyorum, coşuyorum..

1920.. Bohemin başkenti Paris, sanatın kenti Paris, aşkın başı Paris.. Christian, sanatın büyüsüne kapılıp bırakmış Londra'yı Paris'e gelmiş.. Müthiş ilhamlar bulacağı bu kentte şaheserler üretecek bir yazar adayıdır kendisi.. Hemen ufak bi daireye yerleşir, kurulur daktilonun başına.. Peki ne yazacaktır.. Tabii ki aşk.. Ama bi dakka, hiç aşık olmamıştır ki..


O sırada tavan parçalanır ve çeşit çeşit tip odanın içine doluşur.. Üst katta tiyatro provası yapan bi gruptur bu.. Onlar da ne oynayacaklarını tam bilmezken Christian'la birbirlerini bulurlar.. Aşk hakında yazmak istiyorum der Christian ama.. Fikri çok beğenirler.. Hemen bu fikri Moulin Rouge'un patronu Zidler'e anlatmaları, beğendirmeleri ve oyunu orada sahnelemeleri gerekmektedir.. Zidler, Moulin Rouge isimli eğlence kulübünün patronudur ve Satine, o kulübün aşırı güzel baş dansçısıdır. Yalnız bu mekanda, dansçılar sadece dansçı değildir, anlarsın ya.. Christian ve Satine'in aşkı efsaneleşecek bir aşktır..


Filmde Christian'ı Ewan McGregor, Satine'i Nicole Kidman, Zidler'i Jim Broadbent oynamaktadır.. Kadrodaki diğer bazı isimler de John Leguizamo, Natalie Mendoza, Richard Roxburgh ve Kylie Minogue...

Moulin Rouge! (2001), sekiz dalda Oscar'a aday olup, en iyi sanat yönetimi ve en iyi kostüm heykelciklerini almıştır.. O sene en iyi film ödülünü A Beautiful Mind (2001) almıştı..

Örnek alınacak filmdir..

01.09.15