Zelig (1983)


Bu dönem Allen'ın Mia Farrow'lu dönemidir. 80'de başlayan ilişkileri 92'de ilginç bir şekilde bitmiştir. Ama beraber oldukları dönem içinde 13 filmde de beraber çalışmış, unutulmazlar arasına giren filmler yapmışlardır. Bunların başında Zelig (1983) gelir bence. Teknik bakımdan Allen'ı zorlayan bir filmmiş, yapımı 2 sene sürmüş ve bu Allen'ın en uzun süren işlerinden olmuş. Zelig (1983)'i yaparken aynı zamanda Broadway Danny Rose (1984)'u da çekmiş ve onu yaklaşık 1 ayda tamamlanmış.


Zelig, ezikliği simgeleyen bir karakterdir, girdiği ortamda beğenilmemekten korkan kişinin savunma mekanizması olarak, bulunduğu ortama  fiziksel olarak adapte olma hastalığıdır. Mesela Zelig şişmanların bulunduğu bir ortama girince birden kilo alıyor, çekik gözlü insanların yanında gözleri onların ki gibi oluyor ve zenci mahallesinde dikkat çekmiyor. Eğer odada iki doktor varsa o da doktor oluyordu. Bu durumu fark edildiğinde bütün dünya büyük ilgi gösterdiği Zelig'e doktorlar hastalığına çözüm buldu sonunda. Artık normaldi ama..


Benim en sevdiğim filmlerindendir Woody Allen'ın. İlk yazıldığında kısa hikaye olarak yazılmış ama iyi ki sonradan film yapılmış. Film olmayan güzel öyküleri de var.. Kısmet..

06.02.2012