Masumiyet (1997)


Masumiyet, 97'de senaristliğini ve yönetmenliğini Zeki Demirkubuz'un yaptığı film. Film, yönetmenin ilk filmi olan C Blok’tan sonra yaptığı ikinci sinema filmi. Demirkubuz, senaryoyu yazarken önce Bekir'in kırdaki monoloğunu yazdığını daha sonra senaryonun o olay etrafında oluştuğunu söylüyor. Filmde üç ana karakter var ve kadro Güven Kıraç, Derya Alabora ve Haluk Bilginer'den oluşuyor.


Hikayenin çoğu Yusuf'un hapisten çıkıp İstanbul'a gitmeyi düşünürken yerleştiği bir otelde geçiyor. Otelde kalan pavyon şarkıcısı Uğur ve ona aşık olan Bekir'le tanışıyor. Uğur hapisteki sevgilisi için; Kadri, Uğur için; Yusuf da yapacak bi şeyi olmadığı için hiç bi yere gidemiyolar.


Film yayınlandığı dönemde hem eleştirmenlerden hem seyircilerden çok olumlu tepkiler alırken, yıllar sonra yapılan röportajlarda oyuncular, bu filmin kariyerlerine büyük katkı sağladığını söylüyorlar. Filmin doğallığı, oyuncuların yeteneklerinden ve muhteşem şekilde işlenmiş senaryodan, diyaloglardan kaynaklanıyor. Demirkubuz bu filmiyle bir çok festivale katılmış, bir çok ödül almıştır.
Filmin önemli özelliklerinden biri de, Demirkubuz'un filmde aynı zamanda yapımcılığını da üstlenmiş olması, yani çok düşük bütçeli bağımsız sinema yapmış olması ve Türk Sineması'na yeni bir soluk getirmesi olmuş.


Bundan yaklaşık on sene sonra da hikayenin başlangıcı sayılan Kader (2006) çekilmiş.

Şubat 2012