Annie Hall (1977)


Hayatı sorgulamanıza sebep olabilecek kadar içten.. Aşkın insanda yarattığı tahribat ancak bu kadar eğlenceli anlatılabilir.. Romantik komedinin dibi..

Allen hikayeleri New York'ta geçer genelde, çünkü New York'ludur kendisi. Çoğu karakterinin psikiyatrı vardır, çünkü kendisinin de var. Karakterleri ya yazardır, ya komedyen, ya oyuncu, ya yönetmen.. İstisnalar var tabii ama genelde böyledir. Çünkü her filmine kendinden şeyler katar.. Bu sayede bu kadar içten hikayeler görürüz Allen sinemasında..


Allen iyi anlaştığı bir rol arkadaşı bulunca -mümkünse- bırakmıyor. Diane Keaton, günümüze kadar Allen'ın 7 filminde rol almıştır. Gerçek hayatta da iyi arkadaş olduklarını söyleyen Allen, Diane Keaton'la çalışmanın kendisi için çok kolay olduğunu, birbirlerinden istedikleri şeyi bildikleri için film çekerken zorlanmadıklarını söylüyor.


Filmde Alvy ve Annie'nin aşkı var.. İşte sinema, kitap, tenis.. Önce Annie'den ayrıldığını anlatıyor Alvy, sonra ilişkilerinden bir parça izliyoruz.. Sonra nasıl tanıştıklarını ve nasıl aşık olduklarını.. Sonra ayrılıyorlar.. Alvy'nin karnı ağrıyor, stres yapıyor.. Annie'sizlik ona yaramıyor.. Barışmak için çabalıyor..


Senaryosunu Marshall Brickman'la Woody Allen'ın beraber yazdığı Annie Hall (1977), Allen'ın en otobiyografik filmi kabul ediliyor. Kadınlarla ilişkilerini sorgulaması, şehre düşkünlüğü ve kalıplara sığma gerekliliğine nefretini anlatıyor. Eğlenceli bir dille tabii.. Film 92 yılında kültürel miras olarak ABD hükümetince korumaya alınmış.. Bu bi şey ifade etmiyorsa imdb.com'un en iyi 250 film listesinde yer alıyor ve 4 dalda Oscar sahibi.. (en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı.. en iyi erkek oyuncu adayı da oldu ama kazanamadı..) Bu arada Allen Oscar törenlerine katılmıyor.. Çünkü her perşembe gecesi grubuyla beraber müzik yapıyorlar..

06.02.2012